Легендарният паметник “Родината-майка, издигнат преди половин век във Волгоград (старото

...
Легендарният паметник “Родината-майка, издигнат преди половин век във Волгоград (старото
Коментари Харесай

Ислямисти посегнаха на Мамаев курган

Легендарният монумент “Родината-майка ”, повдигнат преди половин век във Волгоград (старото име е Сталинград*), ненадейно провокира нездравословен интерес от страна на “новодошлите ”. Чужденци в Русия се оплакали, че статуята нямала ”срам ”, гърдите на дамата се виждали, а това не било добре.
Дръзкият акт е осъществен от ислямския деятел от Башкирия Расул Ахияретдинов. Той записал видео с искане към президента на Русия да се прикрият “срамните места ” на признака на успеха. “Нито един човек във Волгоград не е удовлетворен от обстоятелството, че статуята на майката наподобява точно по този начин. Майката въплъщава чистотата. А тук хората се разхождат и гледат гърдите й ” - възмущава се Расул във видеото си, записано в подножието на паметника.
В изявление, обещано за “Газета.Ru ”, Ахияретдинов изясни, че му се оплакали... продавачи в магазина и делегация от Туркменистан. “Може да се наметне някакъв шал на раменете или ръцете. Все отново кърпата е знак на достойнството на дамата ”, добави той.
Социалните мрежи бяха залети от отрицателни мнения по адрес на деятеля, дори се насочиха закани.
Осъзнавайки, че остава в малцинство, Расул записа второ видео, към този момент с извинения. В него той декларира, че дядо му е воювал за Сталинград и че самият той не желае да провокира раздори в родната си страна.
“Този човек естествен ли е, душевен естествен ли е ”, яростно попита Кирил Кабанов, който е член на Съвета при президента на Русия за гражданското общество и правата на индивида.
“Подобно заявление за именития знак е цинично и обидно. То освен дискредитира нашата история, то е уахабитско. Спомнете си по какъв начин уахабитите и терористите взривяваха монументи на международната просвета, тъй като не дават отговор на културните им усещания. Тази демонстрация е чист екстремизъм ”, отсече Кабанов.
 
* Битката при Сталинград, водена сред Съюз на съветските социалистически републики и Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 година, е преломен миг в хода на Втората международна война и е измежду най-кръвопролитните конфликти в човешката история. Войските на Германия и съдружниците й (Румъния, Италия и Унгария) губят към една четвърт от персоналния си състав, воюващ на Източния фронт. Съветският съюз има над един милион убити и ранени
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР