Легендарният Марио Загало почина на 92-годишна възраст. Бразилецът е един

...
Легендарният Марио Загало почина на 92-годишна възраст. Бразилецът е един
Коментари Харесай

Напусна ни един от тримата големи във футбола

Легендарният Марио Загало умря на 92-годишна възраст. Бразилецът е един от тримата в историята, които са ставали международни първенци по футбол и като състезател, и като селекционер. Другите двама са Франц Бекенбауер и Дидие Дешан.

Загало печели купата като футболист през 1958 и 1962, а през 1970 година е треньор на шампионския бразилски народен тим. Загало има директно присъединяване и за четвъртата международна купа на " селесао ", като през 1994 година беше помощник-треньор и координатор в тима, станал първенец в Съединени американски щати.

Загало беше единственият жив член на тима на Бразилия, който подвигна трофея от Световната купа през 1958 година Като футболист играе единствено за два отбора - Фламенго и Ботафого. С тях има пет шампионски трофеи на щата Рио де Жанейро. Дебютира за Бразилия чак на 26-годишна възраст, малко преди Световното състезание по футбол в Швеция през 1958 година, само че се трансформира в неразделна част от тима и има 37 мача.

Като треньор има близо 40-годишна кариера, като стартира през 1966-а с Ботафого преди да изкара два интервала начало на Селесао до 1974 година Следва работа във Флуминензе, Фламенго, още веднъж Ботафого, Кувейт, Ал Хилал, Васко да Гама, Саудитска Арабия, Фламенго, отново Ботафого и Бангу. През 1989-а поема националният тим на ОАЕ преди да се завърне в националния тим на Бразилия първо като координатор, а по-късно и още веднъж като селекционер, където изкарва до 1998-а. Малко преди новия век поема Португеза и по-късно още веднъж Фламенго. През 2002 още веднъж за малко е отпред на Бразилия, а малко по-късно още веднъж е координатор, като остава обвързван директно със Селесао до 2006-а.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР