Легендарният инвеститор и британски милиардер Джеръми Грантъм предупреждава, че инвестиционният

...
Легендарният инвеститор и британски милиардер Джеръми Грантъм предупреждава, че инвестиционният
Коментари Харесай

Легендарният инвеститор Джеръми Грантъм прогнозира пукане на фондовия балон

Легендарният вложител и английски милиардер Джеръми Грантъм предизвестява, че капиталовият пазар се насочва към пръсване на " балона ". Според него идната рецесия ще е сходна на тези от 1929 и 2000 година, а вероятността за това е 70%, предава Fortune.

Грантъм е съосновател на компанията за ръководство на вложения GMO, която ръководи активи на стойност към 65 милиарда $. Личното му благосъстояние се прави оценка на 1 милиарда $.

Инвеститорът е уверен, че пазарът е основал условия за „ идеална стихия “, която да спука балона, само че появяването на изкуствения разсъдък е забавило това пукане.

Той припомня за трита съществени " балона " на фондовия пазар в Съединени американски щати, които се пръснаха шумно и мъчително. През 1929 година беше Черният четвъртък, когато 14 милиарда $ бяха изтрити от пазара единствено за един ден. През 2000 година софтуерният показател Nasdaq загуби 76.81% от цената си за по-малко от две години. През 2021 година беше третото, което се случи поради повдигането на лихвите от страна на Фед и края на десетилетието на лесните пари.

Грантъм счита, че ралито преди прогнозния срив е „ налице “. Той уточни, че S&P 500 е записал 20% растеж през юни спрямо дъното си през октомври.
„ Минибалон “, провокиран от изкуствения разсъдък
Грантъм разяснява още, че е „ смутен “ от появяването на по този начин наречения минибалон, който се разраства вследствие на придвижването в софтуерната промишленост. Бизнеси като Microsoft, които от ден на ден приказват за „ изкуствен интелект “, означиха голям растеж в цената на акциите си.

Meta е в сходна обстановка, а благосъстоянието на основния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг се усили с 40 милиарда $ с помощта на акциите, които има платформата. И това единствено откогато съобщи, че се концентрира върху изкуствения разсъдък и други сходни артикули.

Инвестиционният специалист споделя, че появяването на технологии като ChatGPT е повода той да понижи прогнозата си за заплахата да се спука (до 70%) от 85%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР