Легендарният български треньор Димитър Димитров – Херо даде специално интервю

...
Легендарният български треньор Димитър Димитров – Херо даде специално интервю
Коментари Харесай

Херо: Не виждам светлина в тунела, копаем дъното

Легендарният български треньор Димитър Димитров – Херо даде особено изявление в Спортното шоу на Дарик радио.

Той разяснява голям брой раздели на родните тимове с наставниците им, както и недоверието към треньорската специалност в България.

„ Трудно ми е да отговоря еднопосочно, поставихме международен връх – в един ден уволнихме трима треньора. Това дори в Бангладеш не е реализирано. Нещата са доста дълбоки. Треньорската специалност няма тежест. Използват ги като изтривалки след това и ги изхвърлят. За това нещо виновност имат и самите треньори, които се съгласяват на всичко, с цел да работят. Резултатът се вижда. Когато създадохме тази асоциация и не успяхме да го вкараме, ми стана ясно, че тази институция няма да има почитание “, стартира Херо.

„ За мен нямат значение договорите. Дават ти три заплати и си заминаваш. Съвсем друго е в чужбина. В България институцията не се прави оценка. На притежателите по този начин им е по-удобно – да имат послушковци и треньорите да обират негативите. Аз в случай че съм притежател, дълго ще мисля кого да избера за треньор, само че откакто го избера, ще му дам всяка опция да избере селекция, щаб, ще му дам време да видя има ли резултат, или не. Говорил с доста треньори – запитвам „ Ти селекция направи ли? “ – „ А, не, каквото ми изберат те “… аз на такива условия не бих се съгласил. Някой различен дефинира селекция и щаб, а треньорът ще дава отговор за резултатите. Много хора се съгласяват на такива условия, доста не се “, продължи той.

„ Много от притежателите си мислят, че схващат от футбол, само че не са по този начин нещата. Има огромно разминаване в техните разбирания и визии за играта. Не е фолклор, за огромно страдание са обстоятелства, че притежателите редят съставите. Мисля, че и сега го има. За да се стигне до тази обстановка, виновност имат и треньорите. Стоят зад бариерата, че би трябвало да хранят семейство и са подготвени да приема отстъпки “, разкри Димитър Димитров.

„ Аз съм от остарялото потомство, помня какво се е упражнявало. Знам какво са упражнявали треньорите в школата, имам наблюдаване и в този момент. Сега са по-подготвени треньорите, само че няма футболисти. Къде е разминаването? Липсва повсеместност. Сега в границите на 1 час 5 пъти да тренираш в седмицата е незадоволително за един млад футболист да се усъвършенства като експерт. В школите децата се гледат като банкноти. Тях ги интересуват таксите, треньорите се трансформират в аниматори. Те са хора, които би трябвало да дадат началото и да изградят този футболист. Преди години имахме медали от европейските шампионати за юноши и младежи, в този момент е нереално да се случи “, добави той.

„ Нещата са доста дълбоки. Ние освен не се развиваме, а тъпчем обратно. Има какво да се желае. Другите страни се развиват. Сега няма никаква методика, всеки работи както реши, каквото е срещнал. Нещата са доста разнообразни. Има положителни млади треньори. В мъжкия футбол също има треньори, които могат да свършат добра работа. Работил съм в чужбина. Когато непознат треньори работи в България, би трябвало да има визитка. Нито един от тях не заслужава почитание, за какво им се дава късмет на тези треньори? Всички триумфи са реализирани с български треньори. Има и кадърни, и можещи момчета. Когато се постави един български треньори, се търсят незабавни български триумфи. Няма по какъв начин да стане. Тези момчета не са магьосници. Трябва да дадеш време на този човек. Много пъти съм казвал – дано управлението да дава футболистите, само че треньорът да има последната дума. Къде е ролята на треньора? “, показа още Димитров.

„ Не се съгласих за поема Ботев, тъй като не мога да приема обстоятелството да не си нареждам състава. Трябва да приема хора, които не са били правилни в някогашния си тим. Тези двама души, които не желаех, в този момент ги виждам в щаба на новия треньор. Как да бъда в тим, в който не мога да си дефинира състава? Ще работя в клуб, в който иска ми се даде опция да работя. Като новак в Нефтохимик, селекцията съм я правил на 90% аз, колкото и да се приказва за характера на Порточанов. Никога не ми е казвал кой ще взема, кой няма да взема. Той научаваше в последния миг. Президентите доста си мислят, че схващат от футбол “, разкри експертът.

„ Не ми е комфортно да го разясня (б.р. – че той, Станимир Стоилов и Стойчо Младенов нямат работа като треньори). Пълен черноглед съм. Не виждам светлина в тунела. Копаем дъното. Може да бием един-два мача (б.р. – националния отбор), да покажем моментни изригвания и си идват нещата, каквито са в реалност. Трябва да върнем пристрастеността във футбола. Трябва да се върнат учебния и махленския футбол, треньорите да се пращат на образование. Ще спрем сами да търсим футболисти в чужбина, когато има зрънца в България. Сега като има зрънце, го взимат огромните тимове и се прибягва до чужденци, които даже са по-евтини. В Черноморец от 2010 и 2014 се самоиздържахме с продажба на футболисти.

„ Николай Костов има качества и го е потвърдил, повече в чужбина, тъй като в България не е работил толкоз. Имам усещания от работата му, сериозен треньор. Заслужават положителни думи Илиан Илиев, Александър Томаш. На Илиан Илиев му се дава цялостен картбланш, работи 6-7 години в Черно море. Когато му се даде опция, ще се получават резултати. Ако ги сменяш след 4-5 мача, твоя неточност е, че не си го решил. Когато вземеш човек, му дай най-малко 1 година. Резултатите от време на време са в резултат от доста фактори. “

„ Имах персонални аргументи, когато напуснах Арда, можех да се върна след седмица, само че ме излъгаха. Те ми бяга споделили изискванията, показаха ме пред половината град, тренирахме и по-късно изискванията бяха разнообразни. Щом на старта ме лъжеш, няма повече смисъл да работя с тези хора “, сподели още Херо.

„ Това, че Локомотив Пловдив го напуснаха съществени фигури, ще окаже въздействие. На тях им предстоят и по-тежките мачове. Имаха относително удобна стратегия, като изключим мача с Левски. Ще им е мъчно да задържа това равнище, нека да се неистина. За мен се поизясни първата шестица. Същата групировка ще е като предходната година. В средата на таблицата отново ще са едни и същи, при изпадащите също. Нещата си идват на местата, както се очакваше “, добави той.

„ За огромно страдание, е по този начин, като си вземеш бразилец от улицата, е по-научен от младите български футболисти. Това са обстоятелствата. Когато погледнеш към кои футболисти има интерес от непознатите мениджъри, ползата е към задграничните футболисти, не към българските. Не е толкоз болно, колкото обидно, когато ме питат какво става с бургаския футбол. Надявам се да дойдат по-добри времена, само че в този момент нещата са трагични. В близко бъдеще мъчно ще излезем от тази обстановка. Надявам се да се случат нещата. Не зависи единствено от мен дали ще се върна скоро в треньорската специалност “, приключи Димитър Димитров – Херо.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР