Легендарният български боксов треньор Михаил Таков, който е координатор на

...
Легендарният български боксов треньор Михаил Таков, който е координатор на
Коментари Харесай

Мишо Таков пред Betenemy: Много е важно каква тактика ще избере Пулев срещу Джошуа

Легендарният български боксов треньор Михаил Таков, който е координатор на националния ни тим, приказва пред Betenemy за идния мач на Кубрат Пулев против Антъни Джошуа, както и за европейското състезание за юноши, което се организира в София.

- Г-н Таков, останаха по-малко от две седмици до мача на Кубрат Пулев против международния първенец Антъни Джошуа. Какви са упованията Ви за борбата и какви са възможностите на Кобрата?

- Най-важното в този момент е да бъде здрав. В тази динамична конюнктура е доста мъчно да се каже къде какво може да стане в тези последни дни. Очакваме ги към този момент с неспокойствие. Кубрат е здрав, готви се с положителни треньори и спаринг сътрудници. Отива в друга страна, при различен режим и закони, както и условия. Там също би трябвало да се пази до мача.

- Как се отразява цялата тази обстановка на подготовката?

- Каквото е за него, такова е и за Джошуа.

- Зависи кой ще издържи на цялото това напрежение, което сега е на всички места. Кои са мощните страни на Кубрат за този дуел?

- В мача е значимо да се опълчи с тактичност на това, което ще предложи екипът на Джошуа. Ще се сбутат две тактики. В началото мача с 50 на 50. В самия мач ще се види накъде по какъв начин ще вървят нещата. Ще се види тактиката и тактиката на нашия екип. Джошуа може да подхваща разнообразни разновидности. Видяхме го в напълно друга светлина във втория мач с Анди Руис. Не се знае по какъв начин ще подходи в този момент. Важна е и душeвността, значимо е дали и каква аудитория ще има.

- Казвате за тактиката. Май това е най-важното за дуел за международната купа?

- Тактиката е извънредно значима, както и душeвността. Опитът също ще изиграе роля. Видя се и мача на Олександър Усик против Тони Белю, който беше без аудитория, че е друго.

- Ако няма аудитория или доста малко, на кого ще бъде от изгода това в дуела?

- Трудно е да се каже. Бях на мача на Кубрат Пулев с Кличко. Залата и публиката бяха неповторими. Имаше огромна част българи, беше идеално. Там обаче имаше други условия – доста дълго оповестяване, доста дълго време преди започване на мача. Бяха едни 30-40 минути, в които екипът не знаеше тъкмо в какъв брой часа ще бъде мача. Пулев беше загрят, излезе с наметалото – топлината да се резервира. Това оказва въздействие, нищо, че са на пръв взор дребни неща.

- Кои са слабите страни на Джошуа?

- Всеки си има слаби страни. Когато се прави тактиката се прави по този начин – мощни страни на нашия, слаби страни на нашия против мощни и слаби страни на съперника. Гледа се какво ще се опълчи на мощната страна на съперника, с цел да се стигне до удобен свършек за мача.

- Каква е Вашата прогноза за дуела?

- Ако знаех, щях да заложа и да бъда милионер. Аз съм българин, с Кубрат сме от толкоз години дружно и доста ми се желае да победи. Трябва да се обмисли всичко, с цел да има добър свършек на срещата. В София сега се организира европейско състезание по бокс за юноши. България има купа, медали…

- Как оценявате представянето на нашите девойки и момчета?

- Първо, не би трябвало да забравяме, че предходната седмица завършихме другото европейско състезание, където се представихме чудесно. Трябва да поздравявам нашата федерация, интернационалната и европейската, които оставиха тези шампионати да се състоят. Министерството също разреши да се организира. При нас имаше тежки обстановки, само че минаха безшумно и добродушно и ето ги триумфите. Трудно е – празна зала, единствено със съдии и треньори.Това са млади състезатели, които са бъдещето на нашия спорт. Всички момчета от мъжкия тим са пристигнали от младежи и юноши. Да, някои ще отпаднат, само че други ще влязат в мъжкия народен тим и са бъдещето на този спорт у нас.

- Споменахте думата „ бъдеще “. Светло ли е бъдещето на българския бокс?

- В тези сложни обстановки ние участваме и имаме момчета, които играят и печелят. Това е добра подготовка за тях и е значимо за треньорите. В тези динамични времена се вижда, че бъдеще има. Това, че не вземат участие дадени страни в шампионата, не омаловажава триумфа на българските състезатели, треньори и на федерацията ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР