Легендарната британска рок група Лед Цепелин спечели делото за авторството

...
Легендарната британска рок група Лед Цепелин спечели делото за авторството
Коментари Харесай

От Лед цепелин спечелиха делото за плагиатство

Легендарната английска рок група Лед Цепелин завоюва делото за авторството на най-известната им ария " Стълба към небето " (Stairway to Heaven), написа " Ройтерс ". Апелативен съд в Лос Анджелис реши с 9 на 2 гласа, че музикантите на групата не са плагиатствали началните акомпанименти на фамозната балада от 1971 година

Представител на китариста Ранди Улф от групата " Спирит " твърдеше, че шлагерът не е написан от Джими Пейдж и Робърт Плант от " Лед цепелин ", а просто прекопиран от тяхното парче Taurus.

Самият Улф се удави през 1997 година, само че негови наследници съдеха известната рок група. Адвокатът на ищците счита обаче, че решението на съда " явно е неверно ".

Делото ходя 5 години. То е част от цяла поредност, която в последните няколко години хвърли сянка върху музикалния бизнес като цяло.

През 2015 година съд реши, че шлагерът на Фарел Уилямс - Blurred Lines, в действителност е прекопиран от песента от 1977 година Got to Give It Up на Марвин Гей. Беше присъдено обезщетение от 7,4 млн. $ на наследниците на Гей, което по-късно се понижи на 5,3 милиона.

В същото време певицата Кати Пери апелира правосъдно решение, което постановява да заплати 2,8 милиона $ за копирането на непозната работа за парчето й Dark Horse.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР