Ледниците намиращи се на най-високата точка на Турция с надморска

...
Ледниците намиращи се на най-високата точка на Турция с надморска
Коментари Харесай

Промените в климата топят ледниците на най-високата планина ...

Ледниците намиращи се на най-високата точка на Турция с надморска височина от 5165 м в планината Агръ (Aрарат) се топят заради изменението на климата.

Ледник с повърхност от 10,2 квадратни километра на върха на планината Агръ е от огромно значение за района, сподели за Анадолската организация Огуз Шимшек, доцент в катедрата по география в университета Агръ.



Подчертавайки, че най-големите ледникови площи в Турция се намират на планината Агръ, Чимшек сподели, че световното стопляне, чиито последствия са ясно видяни в Турция в последно време, е предизвикало топенето на ледниците при започване на юли и август, причинявайки свлачища в района.

Шимшек означи, че ледниковите стопявания, настъпили изключително в потока Окюз от южната страна на планината Агръ, са ясно забележими.



На височина 3500 м. в планината Арарат се е образувало Кратерно езеро вследствие на натрупването на ледникови води, стичащи се от планината във вулканична яма на кратера. Задействанa от ледниковото стопяване, влажната почва се стича по планинските скатове към жилищните региони в подножието на планината, добави Шимшек.

Арарат се намира в Североизточна Турция, провинция Агръ, на 16 km западно от Иран и 32 km южно от Армения. Състои от Голям Арарат – с височина 5 165 m и Малък Арарат – 3 914 m. Има към 30 ледника. Представлява заснежен конус на смълчан вулкан.

В библейската книга Битие се приказва за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа, разказан там. Това е свещена планина за Арменците, като тя се вижда и от Ереван.

Първото българско нанагорнище на върха е от Туристическо сдружение „ Алеко “ – София през лятото на 1972 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР