Ледът, който се е стопил от Гренландия и Антарктика, се

...
Ледът, който се е стопил от Гренландия и Антарктика, се
Коментари Харесай

Топенето на леда от Гренландия и Антарктика достигна нов рекорд

Ледът, който се е стопил от Гренландия и Антарктика, се е нараснал пет пъти от 90-те години на предишния век и към този момент на него се дължи четвърт от покачването на морското равнище, заяви пресслужбата на Европейската галактическа организация (ЕКА).
За оповестения през днешния ден отчет експертите са употребявали данни от европейските спътници " Криосат " и " Сентинел-1 " на програмата " Коперник ".
Няма подозрение, че измененията в климата провокират топенето на полярните шелфове, а то от своя страна води до повишение на морското равнище, което слага крайбрежните региони по целия свят в риск.
От 1992 година, когато стартира следенето на топенето на ледените шелфове със спътници, ледът на полярните шелфове е намалявал всяка година. Темпът на размразяване е бил максимален през предишното десетилетие.  
Спътниците на ЕКА са измервали промени в размера на леда и придвижването му, както и информация за гравитацията. По тях учени са пресметнали какъв брой лед е изгубен. 
Екип от учени събира тези данни в " Опит за взаимно сравняване на салдото на масата на ледената завивка (IMBIE- Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise), който се финансира от ЕКА и НАСА. Той се употребява необятно, в това число от Междуправителствената експертна група за климатичните промени, за опознаване и реакция на климатичната рецесия. 
Според най-новата оценка, която беше оповестена през днешния ден, от 1992 година до 2020 година полярните ледени покривки са намалели с 7560 милиарда тона лед - еквивалентно на мразовит куб с размери 20 км от всяка страна.
Топенето на ледовете е било най-голямо през 2019 година Тогава шелфовете в Гренландия и Антарктика са изгубили 612 милиарда тона лед. Процесът е засилен от лятна топлинна вълна в Арктика, поради която Гренландия губи 444 милиарда тона лед. Антарктика губи 168 милиарда тона лед  - на шесто място, откогато се събират данни, поради непрекъснатото ускорение на ледниците в Западна Антарктида и рекордното размразяване на Антарктическия полуостров. 
Топенето на полярните ледени шелфове е предизвикало повишаване на световното морското равнище от 21 мм след 1992 година Две трети от него се дължат на намаляването на леда в  Гренландия (13,5 мм), а една трета (7,4 мм) - в Антарктика. 
Ако ледените шелфове продължат да се топят с подобен ритъм, до края на века това ще усили международното приблизително морско равнище с от 148 мм до 272 мм, предвижда Междуправителствената експертна група за климатичните промени. 
" Непрекъснатото наблюдаване на ледените покривки е от решаващо значение за прогнозиране на бъдещото им държание в затоплящия се свят и адаптиране към обвързваните с това опасности, пред които ще се изправят крайбрежните общности по света ", сподели Инес Отосака от университета в Лийдс, която управлява настоящето проучване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР