Лечебната тибетска гъба расте в подножието на Хималаите на височина

...
Лечебната тибетска гъба расте в подножието на Хималаите на височина
Коментари Харесай

Тибетското злато или за вълшебната тибетска гъба

Лечебната тибетска гъба пораства в подножието на Хималаите на височина до 5000 метра. Вълшебната тибетска гъба ярца гунбу е резултат на една изключителна и неповторима композиция сред червей (Hepialus Fabricius) и гъбички (Cordyceps Sinensis). Първоначално спори на гъба заразяват гъсеници, които живеят в Хималаите.

След това последователно спорите на гъбата проникват по-дълбоко в тялото на гъсеницата. След гибелта на червея, гъбичките не престават да порастват и добиват тип на черна пръчка. Тази гъба се употребява в обичайна тибетска и китайска медицина. Реколтата се събира един път годишно и е забележима единствено за няколко седмици.

Стимулиращите свойства на ярца гунбу (Yarsagumba) са известни в продължение на епохи на тибетските пастири. Всъщност те разкрили, че техните якове се радват на добра форма, когато те ядат гъбата в естествените в пасищата.

Използва се в продължение на доста епохи в Китай и Тибет, ярца гунбу от дълго време е гъба за елита, по-специално заради своята необичайност и високата и цена. В Тибет тя се е консумирала единствено от Далай Лама, до момента в който в Китай, единствено императорът и двора му са имали правото да се възползват от нейните добродетели.

В Непал, когато снегът се топи, времето на прибиране на реколтата на ярца гунбу провокира същинска златна тресчица в страната. През май, при започване на пролетта, цели села от Непал и Тибет се реалокират в Хималаите за събиране на тази гъба, която е измежду най-мощните афродизиаци.

Дори тибетските монаси напущат своя манастир и отиват да събират гъбата. Ярца гунбу е с доста висока цена - от 4000 до 8000 евро за кг. Това може би е повода заради която интервала на събирането й се съпоставя със златна тресчица.

Тя съдържа доста съставки, като аденозин и кордицепин. В допълнение към това, че тя е афродизиак, гъбата оказва помощ за увеличение на физическия потенциал и здравето на белите дробове и способства за подсилване на имунната система.

Ярца гунбу се преглежда в Китай, като най-мощният афродизиак в света. Няколко изследвания в Китай на повече от 1000 мъже и дами демонстрират, че приемането на ярца гунбу в размер от 3 грама дневно е дейно при стимулиране на половата функционалност и има още безчет изгоди върху здравето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР