Лавинната опасност в планините продължава да е висока, условията стават

...
Лавинната опасност в планините продължава да е висока, условията стават
Коментари Харесай

Екипировката не ни прави безсмъртни: Младият фрийрайдър нямал шанс да оцелее

Лавинната заплаха в планините продължава да е висока, изискванията стават по-тежки, чака се нов снеговалеж. За това предизвести на брифинг шефът на Планинската избавителна работа /ПСС/ към Българския червен кръст /БЧК/ Емил Нешев.

Повод за брифинга е трагичният случай в Пирин от през вчерашния ден, при който в един от Бъндеришките улеи поради паднала лавина почина 18-годишен състезател.

 Лавина умъртви сноубордист в Пирин Виж още

Сигналът е подаден в 11.28 часа през вчерашния ден. За по-малко от 10 минути планински спасители от отряд Банско се отзовават на помощ, само че за жалост единствено установяват гибелта на младежа, сподели Нешев. Планинските спасители са работили извънредно бързо, само че при тази обстановка младежът не е имал късмет да оцелее, защото откъсването на лавината е с фронт към 150 метра, дебелината на снежната завивка на откъсването е сред 50 и 120 см, което е голяма маса, а ходът на лавината е към един километър, изясни Нешев.

Младежът е бил снабден с всичко належащо за престояване в зимна планина - лавинна раница, лавинен апарат, сонда, лопата, каска.

Тези уреди обаче не ни вършат безсмъртни, акцентира Нешев. Когато става въпрос за подобен терен и толкоз тежка лавина, нищо не оказва помощ, изясни шефът на ПСС.

Лавинната заплаха остава висока, не се предлага излизането отвън маркираните писти и маркираните туристически зимни пътеки. Хората би трябвало да бъдат извънредно внимателни, да не се поддават на страстта и желанието за фрий райд, предизвести Нешев.

 Затрупаният от лавина юноша е национал по фрирайд Виж още

Карането на ски и сноуборд отвън обособените писти е проблем, който не би трябвало да се взема решение със забрани и рестрикции, а с схващане и ясна политика на деяние в тези терени, сподели шефът на ПСС. По думите му цялата промишленост в зимната ски-мода е ориентирана към фрий райд, по тази причина би трябвало да се намерят методите той да се регламентира, да се охранява надеждно и да е по-безопасен.

" По света има обособени зони за фрий райд, има екипи, които се грижат за тези терени, те се поддържат, почистват, обезопасяват, затварят се до момента в който са рискови. Има регламенти, които се съблюдават. Тук няма регламенти ", сподели още Емил Нешев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР