Латвийските депутати приеха изявление, в което Русия се обявява за

...
Латвийските депутати приеха изявление, в което Русия се обявява за
Коментари Харесай

Латвия обяви Русия за държава, спонсор на тероризма

Латвийските депутати одобриха изказване, в което Русия се афишира за " държавен спонсор на тероризма ", а дейностите ѝ в Украйна съставляват " целеустремен геноцид против украинския народ ", оповестява Руската работа на Би Би Си.

В изказването се отбелязва, че членовете на Народното събрание " уверено осъждат военната експанзия и широкомащабното навлизане в Украйна с поддръжката на беларуския режим " и затова приканват " евроатлантическата общественост и нейните сътрудници бързо да усилят и да наложат всеобхватни наказания против Русия "

Изявлението също по този начин приканва страните членки на Европейски Съюз " неотложно да лимитират издаването на визи за жители на Русия и Беларус ".

Това решение на латвийския парламент бе разисквано в Комисията по външните работи на 2 авуст.

В документа се загатват нападението на съветски военни против театъра в Мариупол, ракетни офанзиви против жилищен регион край Одеса и нападението против комерсиалния център в Кременчук. Освен това в проектоизявлението се споделя, че " съветските сили в Украйна употребяват неразрешени от интернационалната общественост касетъчни муниции, с цел да всеят боязън и да убиват безсистемно цивилни ". Както се отбелязва и че Латвия признава дейностите на Русия в Украйна за целеустремен геноцид против народа на Украйна.

Доставките на съветски газ за Латвия бяха спирани няколко пъти от началото на войната в Украйна, само че от средата на юни се усилват. Това се случи, тъй като Латвия възобнови закупуването на газ от Русия посредством медиатор.

На 14 юли латвийският Сейм реши да забрани изцяло доставките на природен газ от Русия от 1 януари 2023 година

Латвия прекрати действието на няколко съглашения с Русия в региона на стопанската система, науката, културата и така нататък, се показва в отчет на латвийското външно министерство, оповестен на портала Latvijas Vestnesis, където се разгласяват правните актове на страната.

Припомняме, че преди месец Латвия гласоподава закон, с който отстранява всички монументи и други предмети, прославящи тоталитарни режими. Предвижда се това да се случи до 15 ноември.

На 10 май Народното събрание на Литва призна дейностите на съветските военни в Украйна за геноцид. Припомняме, че повече от един месец продължи напрежението сред Вилнюс и Москва за преноса на артикули към и от Калиниградска област, като в последна сметка се наложи намесата на Брюксел за възобновяване на придвижването на артикули, подлежащи на наказания, макар съпротивата на литовските управляващи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР