Латвия – държава с население по-малко от това на София

...
Латвия – държава с население по-малко от това на София
Коментари Харесай

Латвийската помощ за Украйна – разказ за голямата и безрезервна морална, финансова и военна подкрепа

Латвия – страна с население по-малко от това на София – съвсем 1 900 000 души, е една от страните, които първи се включиха в помощта за Украйна, след началото на съветската инвазия на 24 февруари 2022. До момента е дала към 300 милиона евро помощ и е приютила близо 33 000 украинци. Латвия остава водач в Европа, оказвайки помощ на Украйна, възлизаща на 41% от военните ѝ разноски.

Тази откровена взаимност на латвийците се вижда на всички места с украинските флагове по постройките.

Ако сте в латвийската столица Рига и попитате къде се намира съветското посолство, ще ви упътят, че посолството на Русия, се намира на … „ Независима Украйна “ . Латвия, сходно на други европейски страни, преименува улицата, на която се намира съветската задача.

Отново в символ на взаимност и поддръжка тъкмо против посолството е спуснат огромен портрет на съветския президент Владимир Путин, напомнящ злокобен череп . Закачен е върху фасадата на Музея на медицината. За да припомня на жителите насреща, че той, също е смъртен…

По мотив годишнината от войната в Украйна на 24 февруари 2023, Латвия намали равнището на дипломатическите си връзки с Москва. В страната към този момент няма съветски дипломат, а единствено пълномощен представител.

Пред съветското посолство латвийците са издигнали нещо като „ Стена на срама “. Десетки апели желаят Путин и „ мародерите му на фронта “, както ги назовават, да сложат завършек на войната и съветската експанзия на украинска земя. Плакатите припомнят, че и те ще седнат на подсъдимата пейка някой ден, с цел да платят за породеното зло.Освен морална, поддръжката за украинците има и солидно материално изражение. Десетки латвийски дребни и междинни компании, както и неправителствени организации оказват помощ на хората, избягали от войната. Общ фонд за финансови дарения в Латвия е набрал съвсем 15 милиона евро.

В 110 пункта в цялата може да се подарява филантропична помощ. Там всеки нуждаещ се може да получи и подари облекла, обувки, храна, хигиенични артикули и други неща, нужни за започване на живот в Латвия. Една от тези неправителствени организация, които оказват помощ е „ Ние сме твоите другари “.
Всички хора тук на това място сме „ твоите другари “. Тук сме, с цел да оказваме помощ. Имаме забележителната опция да посрещаме хората и да им осигуряваме каквато помощ им е нужна. Това място е цялостно с доста обич.
Улвис Новикс, шеф на организацията „ Ние сме твоите другари “

Организацията стартира работа преди 10 години. Тогава подкрепя латвийците, които имат потребност от някаква помощ, възрастни хора или фамилии с някакви проблеми. Но от 26 февруари предходната година стартират да провеждат логистика за филантропична помощ, която изпращат на украинско-полската граница. В началото на войната хората, които бягат от Украйна към Полша, попадаха в 30 километрови колони от коли. При температурите от минус 15 градуса. Така в организацията вземат решение да не чакат, а да оказват помощ на хората в потребност.

„ Първият месец изпращахме всички дарения, които получавахме тук, до граничните пунктове. Хуманитарната помощ беше излъчена на границата за опашките от хора. Имаше всевъзможни неща - храна, одеяла, облекла, които бяха за украинците. Месец откакто започнахме, в края на март разбрахме, че в Латвия са пристигнали доста украинци и търсят помощта ни. Така взехме решение да разделим работата си, да разпределим даренията на 2 елементи. Едната част се изпращаше за Украйна, а другата оставаше тук в Латвия за бежанците, които останаха у нас. Днес има и други такива като нашия спомагателен център. Тук ни носят дарения, и оказват помощ с каквото се наложи на над 28 000 украинци, които живеят у нас “, споделя Нивикс.

Доброволческата организация „ Ние сме твоите другари “ създава всеки ден тук свещи. По 750 бройки дневно . От октомври до момента са произвели над 90 000 от тях и са ги изпратили на фронта в Украйна. Тук обаче се създават освен тези свещи, които оказват помощ на бойците на фронта, само че се събират облекла, дава се юридическа помощ и даже се провеждат езикови курсове.

Технологията е елементарна - елементарна консервена кутия се цялостни с усукано велпапе, до момента в който настрана се разтопява восък, описват доброволците.

„ Единият екип слага хартията, която е специфична. Поставяме я в тези кутии. После загряваме този материал - восък от счупени свещи и по-късно изсипваме течността в тенекиените кутии “, споделя Виктория – доброволец, чиновник на „ Делойт “.

А каква е тази течност и поставя ли се нещо особено в нея?

„ Не, това са просто разтопени свещи. Хората бяха помолени да носят тук полуизгорели свещи или каквито имат. Малките горят 3 часа, а по-големите 6-7 часа. Кутиите са донесени като подаяние от няколко компании “, дава отговор Виктория.

„ Всъщност аз съм тук за първи път. Ние сме от една компания и взехме решение да го създадем като тийм билдинг. И дойдохме с цел да работим за тази благотворителна идея. Планирахме да работим през днешния ден тук 4 часа като доброволци “, показва още тя.

Жената споделя, че свещите, които горят по-дълго, се употребяват даже да си подготвят храната на тях. Един доброволец е залепил обръщение за украинските бойци – „ Слава на Украйна! “

„ Ние в действителност оказваме помощ на украинците тук и с съвещания. Което несъмнено, вършим гратис. Даваме им правни и данъчни препоръки, тук в тази организация. Така че вършим освен физическа работа, само че работим и с мозъка си “, споделя Виктория и твърди, че сигурно в бъдеще още веднъж ще пристигна да оказва помощ в доброволческата организация.

Произведените свещи от хилядите доброволци в Латвия са отпътували на фронтовата линия в Бахмут, Донбас и Херсон. Те са помагали на бойците да се оправят освен със студа и тъмнината в окопите, само че са послужили да си подготвят храната, и даже да сушат мокрите си облекла, описват още от организацията. За доброволците това е малко изпитание, само че с огромно обръщение към украинците - че не са сами в тяхната битка.

Срещаме се с Лаура, която също е доброволец, чиновник на „ Делойт “. Питаме я от какъв брой време оказва помощ в доброволческата организация.

„ От няколко часа през днешния ден. Но предходния път върших същите свещи, на други места в Рига. Така че ми е за повторно, към този момент имам опит. Нашата компания го провежда като тийм билдинг. Защото ни е грижа! Защото желаеме да подкрепим украинците, освен като компания, само че и ние самите. Затова сме тук “, изяснява тя. А на въпроса „ Какво бихте споделили на украинския народ? “ дава отговор:

„ Че те не са сами! И че ние вършим най-хубавото, което можем, с цел да ги подкрепим по всякакъв начин. И че ние грижа за тях! “

Всъщност самоделните свещи от тенекиени кутии за фронта са остаряла концепция. Те са били правени още преди 80 години, по време на Втората международна война. Тази зима обаче бяха най-търсеният „ артикул “ в Украйна.
Всъщност това не е нещо ново. Подобни свещи се правеха преди доста години. Но наш доброволец от Украйна един ден ни описа, че са почнали да ги вършат още веднъж. Тогава разбрахме, че можем да им помогнем, тъй като имаме доста хора тук. Направихме няколко свещи сами тук, в складовата база. Хората майсторяха свещи и в домовете си, в офисите си, в огромните организации, където ги правеха дружно. И след това ги носеха тук. И ние правехме в допълнение сами. Така че до през днешния ден сме изпратили над 90 000 такива свещи към Украйна.
Улвис Новикс, шеф на организацията „ Ние сме твоите другари “

В началото от организацията изпращат филантропична помощ всеки ден с до 50 коли към Украйна. Сега количеството е по-малко, само че изпращат един огромен камион седмично. Това е към 30 палети с филантропична помощ. И от 3 до 5 рейса на седмица. В „ Ние сме твоите другари “ работят към 2 000 доброволци, само че на ден има 30 души, които се трудят в склада и 10-15 индивида в администрацията. Те координират активността на екипите.

Новикс изяснява по какъв начин може да помогнем на украинците:

„ На първо място всеки от нас би могъл да се окаже в такава обстановка. Украйна ни демонстрира силата си. Те се борят за всички нас, тъй като тази обстановка може да се случи на всички ни. Може да стане във всяка страна. И мисля, че е доста значимо да оказваме помощ на тези, които са изпаднали в неволя. Те би трябвало да се бият, други са станали бежанци. Само преди година са имали естествен живот, а в този момент би трябвало да бягат. Най-нормалното нещо е да им оказваме помощ. Това е едно огромно място, изпълнено с обич. Но то би било невероятно, без помощта на хората извън “, споделя той.

Финансирането е с помощта на хората и на частните компании. Компании, организации, общини си вършат тийм-билдинги и хората идват и вършат нещо дружно, описват от организацията. Те събират всичко - от облекла до храни. Нуждаят се от доста неща. За тях е значимо да се помогне и на бойците - с облекла, ботуши, някои хигиенични артикули, тъй че да могат да водят някакъв естествен живот.

Дали болката и страданието са най-голямата мотивация да правиш положително?

„ Труден въпрос, това са страсти. За мен още първоначално беше ясно, че това което вършим е вярно. Когато прибрахме първите 3 девойки от украинско-полската граница на 26-ти февруари. Нашите хора ги чакаха там цяло денонощие. Защото девойки бяха попаднали в колоните с дължина 30 километра. Бяха стояли 25 часа. Беше минус 15, отблъскващ, гибелен мраз. Те бяха толкоз признателни, толкоз щастливи. Чувстваха се в сигурност. Тогава осъзнахме, че това е задачата ни. Че това е шансът ни да помогнем. И когато видиш страстите на хората, разбираш, че от време на време това са единствено пакетирани макарони или просто чифт ботуши. Но за тях това е най-важното нещо в този ден. Определено, основният мотор за всичко, което вършим, е да забележим страстите им “, споделя шефът на организацията „ Ние сме твоите другари “.

Украинските жители в Латвия имат опция да получат обществена поддръжка за справяне с ежедневни обстановки. Като помощ за работа, банкет в детска градина или учебно заведение, достъп до здравен център или неправителствени организации, споделя Държавният секретар по миграционната политика в Министерството на вътрешните работи.
Виждаме, че украинците са доста щастливи, че сме в положение да им осигурим цялата нужна помощ - обществени грижи, обучение, опазване на здравето. И те са доста ангажирани в нашата стопанска система. Повече от 8000 души към този момент откриха работа и получават положителни заплати.
Димитрис Трофимовс, държавен секретар в Министерство на вътрешните работи

По улиците на Рига срещаме Александър. Разбираемо, не му се приказва доста за войната и за какво е напуснал родината си.

Друг новаторски метод за помощ е, че латвийското държавно управление конфискува стотици коли на пияни водачи и ги изпраща в Украйна, като се надява те да оказват помощ на Киев във военните му старания. Първите от тях са предадени на групата „ Agendum “, която се занимава с доставката на дарени коли в опустошените градове и фронтовите линии на Украйна. От февруари до май 2022 година групата е доставила над 900 автомобила в Украйна, а тази общо 1200. Латвийските управляващи дадоха обещание всяка седмица да предават по две дузини иззети коли на Agendum за доставка в Украйна.

В знак на взаимност с воюваща Украйна, балтийските страни и Полша още предходната година не разрешиха влизането на руснаци в страната им с туристически визи, в това число шенгенски, издадени от трети страни.

„ От 19 септември предходната година беше прибавен районен метод в Полша, Латвия и Финландия за възбрана на туристическите пътувания, които не са от първа нужда. Така че това не е позволено в района. Руснаците, които пътуват през границата, дават товарни услуги или са свързани с други стопански действия. Но няма по какъв начин някой да пристигна просто на отмора в нашия район във време, когато виждаме резултатите от войната и последствията от нея в Украйна ”, изяснява Трофимовс.

През 2021 година Латвия разгласи изключително състояние, с което се прекратява правото на търсене на леговище на мигранти. Латвийските гранични сили наложително изтласкват мъже, главно от арабски генезис. През предходната година са спрени общо 5300 души по границата, с цел да се избегне напрежение, каквото се случи преди време по границата на Полша с Беларус.

„ Да, към момента имаме изключително състояние на границата. Това е втора година и в този миг то е обикновено. Всеки ден и всяка нощ Беларус изтласква в Европейския съюз и в Латвия незаконни мигранти, употребявайки ги като инструмент. Всеки ден междинният им брой е към 17 души. Хората идват главно от Москва, употребявайки трен или различен тип превоз, с цел да стигнат до Беларус и по-късно до латвийската граница “, признава държавният секретар в латвийското Външно министерство.

Латвийските депутати публично оповестиха Русия за " държавен спонсор на тероризма " поради войната в Украйна още през август предходната година. Парламентът разгласи, че дейностите на съседката ѝ са равносилни на " геноцид против украинския народ ". Русия употребява страданията и заканите в опита си да окупира Украйна. Но до момента в който Киев получава безусловна поддръжка от страни като Латвия, има късмет да се оправи с окупаторите, имат вяра латвийците. Затова ще продължат с помощта си на всяко равнище, и военна и филантропична. Ненатрапливо, непрекъснато и на всички места, където е нужно. Докато войната в сърцето на Европа завърши.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР