Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук.

...
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук.
Коментари Харесай

Лапад - непретенциозен, но много полезен

Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зарзават. Расте из цялата страна, извънредно скромен и резистентен тип. Другото огромно преимущество на лапада е фактът, че той е измежду първите свежи растения, които се появяват през пролетта в градината, наред със а, та, а и това го прави една от най-ценните храни за българина.

Лападът (Rumex patientia, още " британски " ) е тревисто растение, пръв братовчед на а, само че без неговия киселеещ присъщ усет. За разлика от а, той не трансформира вкусовите си качества след готвене, в противен случай, те остават изцяло неутрални. Затова е подобаващ свеж във всички типове салата, само че и приготвен във всички предписания със зеленолистни – супи, баници, постни ястия с ориз и към яхнии с месо.

Лападът има всички достолепия на зеленолистните зеленчуци.

Той е богат на желязо – отличен за битка с анемията и пролетната отмалялост

Богат е и на, чиито неналичия също усещаме напролет

Хлорофилът от зелените листа преборва свободните радикали, посочени за евентуална причина за рака

Той е източник на растителни фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни субстанции, в това време няма никакви мазнини и доста малко калории

Задължителен е пролетно време за постещи,, които би трябвало деликатно да наблюдават за салдото на питателните субстанции.

Лападът има доста витамини, изключително А и С, аминокиселини.

Антрахиноновите глюкозиди са биологични дейни субстанции, които оказват помощ при мързеливи вътрешности, запек и имат прочистващ резултат при хронични положения.

Оксаловата киселина в лапада, го прави несъответствуващ само за тези, които имат или са генетично предразположени към камъни в бъбреците и жлъчката, защото тя се утаява в тези органи.


Зряло растение със семена, в което към този момент няма толкоз потребни субстанции.

Как да избираме и подготвяме лапад?

Лападът е най-полезен преди малко набран – както са и прочее всички зеленолистни. На пазара избирайте допустимо най-пресните или по-добре не купувайте въобще.

Пресният лапад се познава по нежните връхчета на листата и по свежестта на откъсната ръкохватка.

Избирайте растения с блестящо зелени листа, без кафяви петна и без доста дебели дръжки

Заради свойството на листните да натрупат нитрати е добре лападът да бъде добре измит, само че и наквасен за 30 минути във вода. Съхранението е до 3 дни в найлонова торба в чекмеджето на хладилника, с цел да не се мачка и влагата сред листата да го скапе прибързано. Така или другояче престоява не повече от три дни.

Можете и да замразите лапад нарязан във фризера, само че и по този начин не повече от месец, тъй като всеки ден неговите вкусови качества се губят, както и потребните субстанции.

Лападът е сензитивен на обработка топлинна, по тази причина е най-добре в зелената салата да се прибавя, да се прави на.

Приготвянето му е в съд с малко вода и лой до омекване, което става много бързо.

Захранването на бебето с лапад се предлага след 8-10 месец, зависи от старта на зареждането изобщо и най-подходящ е във типа на пюре или крем чорба.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР