7000 души пристигат на италианския остров с 6000 жители, докато мигрантската криза завладява Лампедуза

...
Лампедуза видя наплив от мигранти със 7000 души, пристигнали за
Коментари Харесай

Лампедуза видя наплив от мигранти със 7000 души, пристигнали за два дни, което накара кмета и Агенцията на ООН за бежанците да предупредят, че италианският остров е пренаселен.

Островът - чието население е под 7000 души - отдавна е първо пристанище за хора, преминаващи от Северна Африка, и е възпламенителна точка в миграционната криза в Европа.

Кметът Филипо Манино в четвъртък каза, че мигрантската криза е достигнала „точка, от която няма връщане“.

„През последните 48 часа около 7000 души пристигнаха на моя остров, остров, който винаги е приветствал и спасявал в прегръдките си“, каза Манино пред италианското радио RTL 102.5.

„Сега сме достигнали точка, от която няма връщане, където ролята, която играе тази малка скала в средата на Средиземно море, е поставена в криза от драматичната природа на това явление.“

Цифрата беше потвърдена пред CNN и от вътрешното министерство на страната.

Представителят на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) за Италия, Светия престол и Сан Марино, Киара Кардолети, каза в петък, че ситуацията на Лампедуза е "критична" и преместването на хора от острова е "абсолютен приоритет".

Кардолети каза, че са в ход „спешни действия“ за „връщане на острова към нормалното състояние“ и че властите са прехвърлили около 5000 души извън острова през последните 28 часа.

Много от последните пристигнали хора са избягали от политическата нестабилност в Тунис. В предишни години повечето са идвали от Либия и са били спасени от благотворителни кораби на НПО и италиански спасители, вместо да стигнат до острова, според Международната организация по миграция (МОМ). Сега групата се опасява, че броят им ще нарасне още повече след катастрофалните наводнения в Либия.

Лампедуза е видяла наплив от 7000 мигранти за 24 часа. Лампедуза е свидетел на наплив от 7000 мигранти за 24 часа. Alessandro Serranò/AFP/Getty Images Мигранти от център за настаняване на мигранти на Лампедуза са ръководени от служител по сигурността. Мигранти от център за настаняване на мигранти на Лампедуза са ръководени от служител по сигурността. Alessandro Serranò/AFP/Getty Images

В сряда Германия съобщи, че е информирала Италия за решението си да отложи „до второ нареждане“ приема на мигранти съгласно европейски доброволен план за солидарност, според вътрешното министерство на страната. Тази програма контролира преместването на търсещите убежище за една година и е насочена към облекчаване на натиска по границите на ЕС.

Отделно вътрешният министър на Франция Жерар Дарманин каза по-рано тази седмица, че поради „дестабилизацията на Либия и Тунис, която се ускори“, повече мигранти пристигат на френската и италианската граница.

Много от тези, които пристигат на Лампедуза и които се прехвърлят на континенталната част на Италия, се опитват да пресекат границата на Вентимиля във френския крайморски град Ментон.

Дарманин, който говореше от Ментон във вторник, каза, че „имаме 100% увеличение на потоците на италианската граница, което очевидно засяга департамента Alpes-Maritimes, както и всички департаменти в Алпите“, обявявайки „много значителни подкрепления“ на да се справи със ситуацията на границата и да се „бори с нелегалната имиграция“.

„Гледам нашите германски приятели, те имат четири пъти повече молби за убежище от нас, което е доказателство, че когато вложите много ресурси на границата, вие също ограничавате привлекателността на нашата страна“, каза Дарманин.

„Голяма част от хората, които пресичат италианската граница тук, искат да отидат във Великобритания, което също е стимул да преговаряме с нашите британски приятели и по-специално да разработим европейски договор между Европейския съюз и Великобритания“, добави той.

Остров Лампедуза се бори да се справи с наплива от мигранти. Остров Лампедуза се бори да се справи с наплива от мигранти. Alessandro Serranò/AFP/Getty Images

Росарио Валастро, президент на Червения кръст Италия, чието съоръжение на Лампедуза приема хиляди, въпреки че е построено за 500 души, каза, че очаква известно облекчение след скока тази седмица.

„Дейността продължава непрекъснато в горещата точка на Лампедуза, където тази сутрин присъстват 3800 души“, се казва в изявление на Червения кръст в петък.

„Над 130-те оператори и доброволци на италианския Червен кръст правят повече от невъзможното, за да осигурят основни нужди. Вчера бяха произведени 5000 ястия за обяд и 5000 ястия за вечеря. Тествани сме, но работим“, каза Валастро.

„За нас хората са преди всичко“, добави той.

Към 14 септември 125 928 души са пристигнали в Италия, според Министерството на вътрешните работи, число, което е в съответствие с тези от 2016 г., когато броят на мигрантите нарасна след войната в Сирия. Въпреки това Флавио Ди Джакомо от МОМ каза, че броят на пристигащите в Лампедуза сега е много по-висок от преди.

Липсата на присъствие на либийската брегова охрана поради наводненията и големият брой мигранти в Либия (транзитна страна за миграция към Европа), държани в центрове за задържане, които сега отчаяно искат да напуснат, също може да повлияе на пристигащите през следващите седмици.

Тази седмица министърът на инфраструктурата на Италия Матео Салвини нарече пристигащите „акт на война“ по време на пресконференция с Асоциацията на чуждестранната преса на Италия.

Той предположи, че пристигащите са били „оркестрирани“ и каза, че правителството „няма да се спре пред нищо“, за да ограничи пристигащите, аплодирайки опитите на италианския премиер Джорджия Мелони да преговаря с Тунис.

През юли Мелони, заедно с шефа на ЕС Урсула фон дер Лайен, пътува до Тунис с обещание за инвестиционни средства като стимул за спиране на корабите, включително 105 милиона евро (111 милиона долара), предназначени за спиране на контрабандистите, но ЕС тази седмица до голяма степен спряха плана в Брюксел.

Мелони, подложена на натиск от собствената си коалиция относно броя на мигрантите, не е коментирала директно Лампедуза, но каза пред RAI в четвъртък, че проблемът не е преместването, а спирането на пристигащите.

Надин Шмид от CNN в Берлин допринесе с репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР