Лъжите за българската икономика по времето на социализма събра в

...
Лъжите за българската икономика по времето на социализма събра в
Коментари Харесай

Стопанските абсурди на българския комунизъм събра в книга Вили Лилков

Лъжите за българската стопанска система по времето на социализма събра в новата си книга проф. Вили Лилков. Тя съставлява интимна изповед на Държавна сигурност за стопанската система ни. Озаглавена е " Стопанските парадокси на българския комунизъм " и излиза на книжния пазар с поддръжката на фондация " Кондрад Аденауер " и издателство " Сиела ".

Творбата е основана за така наречен литерни каузи на Държавна сигурност, непокътнати в архива на Комисията по досиетата, в които репресивният уред на Българска комунистическа партия е събирал информация за разнообразни икономически субекти - фабрики, заводи, държавни икономически обединявания, Трудово-кооперативно земеделско стопанство, Административнопроцесуален кодекс и така нататък

" В книгата за първи път се разгласява систематизирана информация от литерните каузи за трудовата и софтуерната дисциплинираност на социалистическия служащ, амортизираните индустриални фондове и тежките условия на работа, за плануваните загуби, работата на субсидии и фалшификациите на стопанските резултати ", показва създателят.

От новото писмено проучване читателите ще добият визия за всеобщите обири, нехайството и безотговорността в производството, които предопределят ниско качество на продукцията, брак, залежали артикули и безпаричен вътрешен пазар.

Представени са данни и документи за губещия експорт и ограбването на задграничните сдружения, за работата в условия на действителен банкрут на заводи и фабрики, на Административнопроцесуален кодекс и ТКЗС-та.

Интересни са документите за активността на научно-техническото разузнаване, което посредством обири на научно-технически информации, произведения, машини и технологии от капиталистическите страни се трансформира в " мотор на напредъка " в областта на електрониката, фармацията, битовата химия, военното произвеждане.

" Книгата се предлага и за соцносталгици, само че наложително с възприятие за комизъм, тъй като доста от документалните обстоятелства са толкоз шокиращи и непостижими за разбиране от здравия разсъдък, че единственият метод за това е смехът ", споделя Вили Лилков.

Книгата приключва с думите на диктатора Тодор Живков: " Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно че църният демон ви го е казвал! ".

Предговорът е на някогашния министър председател Иван Костов.

" По време на комунизма мнозина трябваше да се нагаждат да живеят в една, дано я нарека " двуистинност " - тази за " пред хората ", партийната организация, и онази другата - за пред себе си и Бога. И тук идва отговорът на въпроса - за какво тази книга в този момент, когато към този момент не живеем в парадоксите на комунизма, а в по-естествената " пазарна стопанска система "? Защото всички ние сме артикул на това неуместно време. Огромна част от нашето население до ден сегашен продължава да живее в модус на онази " двуистинност ", която трябваше да приемем по време на режима. Немалка част от това общество отхвърля да има вяра на обстоятелства и данни, не има вяра на статистика, просвета, медицина, на ваксини, на фотоси, на информация, доказана от разнообразни източници ", сподели Захари Карабашлиев , основният редактор на издателство " Сиела " на премиерата на книгата в София.

" Тази книга е от особена стойност за младото потомство в България, което не е живяло в интервала преди 1989 година Някои от тях чуват истории от своите родители, баби и дядовци, които разкрасяват и изопачават социалистическата ера. Повечето от тези родители, баби и дядовци са измежду тези, които заради привилегиите си можеха да живеят приемливо даже по времето на социализма. Тази опция не беше предоставена на по-голямата част от популацията. Книгата на Вили Лилков отстранява тези изкривени и евфемистични изображения и демонстрира действителността, която преобладаваше в България през епохата на социализма ", сподели Торстен Гайслер, ръководител на българското посланичество на фондация " Конрад Аденауер ".

Според проф. Даниел Вачков читателят ще остане сюрпризиран от стряскащо огромния брой на трудовите злополуки, повредите и пожарите, всеобщите обири, нехайството и безотговорността в производството.

Журналистът и мъдрец Тони Николов подсети, че " системата на комунистическия строй е построена на метода другар-враг. Другарите са все по-малко, враговете са на всички места. Параноята е всеобща, а парадоксът - на всички места. И това се вижда документ след документ… Защото тук доста значим е произходът, политическите убеждения, а не компетентността ".

Вили Лилков е професор по физика, лекар на науките. Дългогодишен началник на катедрата по физика в Минно-геоложки университет " Св. Иван Рилски ". Бил е общински консултант и заместник-председател на Столичен общински съвет (1999 - 2014) и депутат в 43-то Народно заседание (2014 – 2017).

Дълги години изследва архивите на Държавна сигурност и по-специално документите, които са директно удостоверение за репресивната политика, която Българска комунистическа партия организира в продължение на 45 години по отношение на националния хайлайф. Среща се с хора, претърпели концлагерите, пандизите, изселванията, и записва техните свидетелства.

Заедно с Христо Христов, Вили Лилков е създател на книгите " Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност " и " Погубената България ". През 2021 година разгласява проучването си " Доблест и наказване " за ориста на българските евреи и българите, надигнали глас в тяхна отбрана.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР