Лагерът на еврофилите във Великобритания тръгва разединен към европейските избори

...
Лагерът на еврофилите във Великобритания тръгва разединен към европейските избори
Коментари Харесай

Преди евроизборите във Великобритания само евроскептиците са обединени

Лагерът на еврофилите във Англия потегля разлъчен към европейските избори на 23 май, а съперническата Партия на Брекзит на Найджъл Фараж е отпред в класациите, обединила евроскептиците от всички цветове.

Представяйки в петък предходната седмица претендентите на своята партия за европейските избори, водачът на демократичните демократи Винс Кейбъл показа, че " съжалява ", че не е съумял да се коалира с другите партии, склонни кралството да остане в Европейски Съюз, " с цел да спре Брекзит ".

" Трябваше да сме единни ", съобщи някогашният министър и увери, че такива са били " очакванията " на милионите британци, дали своят вот страната да остане в Европейския съюз на референдума през юни 2016 година, извоюван обаче от лагера за овакантяване.

В момента демократичните демократи са едвам на пето място в предизборните анкети - за тях считат да гласоподават 9 на 100 от гласоподавателите. С съвсем същия резултат са още две партии, неприемащи Брекзит: Зелените с 10 на 100 и " Промяна за Обединеното кралство - самостоятелна група " (Change UK - The Independent Group) с 8 %, сочи допитване на ЮГав от 16 и 17 април.

Двете съществени политически сили - лейбъристите и ръководещите консерватори, се чака да заемат надлежно второто и третото място. Вътрешни различия във връзка Брекзит пречат към този момент и на двете да се впуснат в акцията. Правителството си резервира опцията да анулира вота до 22 май, в случай че успее да убеди Народното събрание да поддържа договорката му за Брекзит, отхвърлена трикратно от депутатите, което го принуди да отсрочи датата за овакантяване на Европейски Съюз.

" Честолюбие " против " натурализъм "

Ако обединят напъните си, либералдемократите, Зелените и " Промяна за Обединеното кралство " - всички настояващи да се организира втори референдум за излизане от Европейски Съюз, биха събрали съвсем 30 на 100 от гласовете, задминавайки настоящия любимец, Партията на Брекзит на еврофоба Найджъл Фараж, която води с 23 на 100 в предизборното изследване на YouGov.

Но " Промяна за Обединеното кралство ", включваща някогашни фигури от Консервативната и Лейбъристката партия, не пое протегнатата ръка на либералдемократите - тактика, която провокира рецензии.

Филип Колинс - бивш помощник на някогашния министър председател Тони Блеър, а през днешния ден колумнист на всекидневника " Таймс ", жигосах държанието на новата партия, предпочела съгласно него " честолюбието " пред " реализма ".

Сформирането на съюз против Брекзит " би удостоверило претенциите на партията, че прави политика по нов метод ", съжали Колинс и акцентира: " Британците постоянно споделят пред социолози, че биха желали партиите да загърбят партийните си ползи ".

Новосъздадената партия претрупа ненапълно политическото поле, откакто в листите й за европейските избори пожелаха да се включат близо 3700 души.

" Разумна тактика "

Според Ананд Менън, учител по европейска политика в лондонския Кралски лицей, решението на " Промяна за Обединеното кралство " да взе участие независимо е " рационална тактика " и й дава опция да съществува като " самостоятелна партия ", печелейки известност и средства.

Еврофилският лагер потегля към вота разлъчен и естествено " ще получи може би по-малко кресла, в сравнение с, в случай че водеше обща акция ", само че европеистът счита, че в последна сметка тази настройка би могла " несъмнено да усили общия брой гласове " с проевропейска устременост, защото електоратът ще може да избира всред огромен брой еврофилски партии, каквито са да вземем за пример Шотландската национална партия (SNP) и уелската " Плайд камри ".

" Промяна за Обединеното кралство " много изостава към този момент в предизборните анкети от новата Партия на Брекзит, стартирана " надалеч по-ефикасно ", акцентира Ананд Менън.

Партията на Брекзит има ясно лого и слоган - " от името й незабавно проличава какво желае ", отбелязва аналитикът. И щом отпред е Найджъл Фараж, " оглавява я един от може би най-влиятелните политици от нашето потомство ".
Последният към този момент завоюва през 2014 година европейските избори като лидер на друга политическа мощ - Партията за самостоятелност на Обединеното кралство (ЮКИП).

Остава неразбираем въпросът дали изборите ще привлекат локалния електорат, който " по принцип не демонстрира интерес " към този избор, припомня Менън - ще се гласоподава за претенденти, чийто мандат може да трае напълно малко, преди Брекзитът да стане факт. / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР