Лабораторията на „УМБАЛ-Пловдив“ разполага с модерен автоматичен хематологичен анализатор за

...
Лабораторията на „УМБАЛ-Пловдив“ разполага с модерен автоматичен хематологичен анализатор за
Коментари Харесай

Ново дарение от „Българската Коледа“ в „УМБАЛ-Пловдив – хем...

Лабораторията на „ УМБАЛ-Пловдив “ разполага с съвременен автоматизиран хематологичен анализатор за диагностика и проучване на най-малките пациенти, подаяние от благотворителната самодейност „ Българската Коледа “, която се организира под патронажа на президента.

„ Апаратът дава подробна информация за цялостната кръвна картина на децата. Благодарение на него доста се усъвършенства диагностичният развой в региона на интензивните грижи “, изясни доктор Галина Драганова, шеф на Клинична лаборатория в болничното заведение.

Работи с минимално количество кръв – една капка или 9-10 микролитра, количество задоволително, с цел да се получи информация по 22 индикатора на цялостната кръвна картина при най-малките пациенти, както и при недоносените деца. Минималното количество кръв свежда до най-малко и времето за нейното взимане и прави съвсем безболезнена операцията. За точната диагностика са нужни 10-15 пъти по-малко количество спрямо нужните 90-150 микролитра за другите хематологични анализатори, налични в Клинична лаборатория. Това е извънредно скъпо преимущество, тъй като облекчава работата с недоносените и с децата в по-тежко положение. В тези случаи контролът на кръвните индикатори е непрекъснат, а апаратът се употребява ежедневно.

„ Българската Коледа “ тази година е насочена към възстановяване на диагностичния развой, незабавните положения и интензивните грижи на дребните деца, напомни доктор Драганова.

Дарението ще е доста потребно в работата на сътрудниците, съобщи и изпълнителният шеф доктор Динчо Генев. Според него Отделението по Неонатология в „ УМБАЛ-Пловдив “ е най-добре работещото в цяла Южна България. То непрестанно е цялостно - тук постъпват за проучване и лекуване бебенца, родени в държавните, общинските, само че и в частни лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Смолян, Кърджали, Пазарджик и други

Директорът означи, че хематологичният анализатор е следващото подаяние от „ Българската коледа “ за някогашната Окръжна болница и благодари на акцията. „ Тази благотворителна самодейност е помогнала доста на лечебното заведение и най-много на детските звена в него, като подсигурява качествена здравна грижа за дребните пациенти. Признателни сме на „ Българската Коледа “ и на концепцията, с която е основана - да оказва помощ при лекуването на децата, тъй като те са бъдещото на страната “, сподели доктор Генев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР