Лаборатория по физика с дълбочина 2,4 километра в провинция Съчуан

...
Лаборатория по физика с дълбочина 2,4 километра в провинция Съчуан
Коментари Харесай

Откриха най-дълбоката и най-голяма подземна лаборатория в света

Лаборатория по физика с дълбочина 2,4 километра в провинция Съчуан в Югозападен Китай проработи в четвъртък, което я прави най-дълбоката и най-голямата подземна лаборатория в света, оповестява China Daily.

Учените считат, че лабораторията им обезпечава " чисто " пространство за гонене на невидимата субстанция, известна като тъмна материя. Те споделиха, че изключителната дълбочина оказва помощ да се блокират множеството галактически лъчи, които пречат на наблюденията.
Дълбоко подземен и оборудването за свръхнисък радиационен декор за гранични физически опити (DURF) се намира под планината Джинпин в самостоятелната префектура Ляншан И в Съчуан.

DURF, с обща повърхност от 330 000 кубически метра, е втората фаза на гигантската китайска подземна лаборатория Jinping. Строителството му стартира през декември 2020 година и беше построено взаимно от университета Цинхуа и Yalong River Hydropower Development Company.

Благодарение на местоположението си, DURF е изложен единствено на дребен поток от галактически лъчи, които са една стомилионна от тази на повърхността на Земята. Той може да се похвали с преимущества, в това число извънредно ниска радиация в околната среда, извънредно ниска централизация на радон и ултра-чисто пространство, което ще усъвършенства откриването на тъмна материя, сподели Юе Чиен, откривател в катедрата по инженерна физика на университета Цинхуа.

DURF има задоволително електричество и водоснабдяване, комфортен превоз и подобаваща инфраструктура, сподели откривателят.

Учените заключават, че забележимата материя съставлява единствено към 5 % от Вселената, до момента в който към 95 % от Вселената се състои от тъмна материя и тъмна сила.
Първите 10 екипа от китайски университети и проучвателен институции, като университета Цинхуа и университета Джиао Тонг в Шанхай, са били ситуирани в DURF, с цел да правят научни опити. Изследователските области на тези екипи обгръщат разнообразни дисциплини като разкриване на тъмна материя, проучване на неутрино, нуклеарна астрофизика и премерване на слаба мощ.

DURF ще се трансформира в интердисциплинарен надълбоко под земята проучвателен център от международна класа, сподели Юе.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР