Кюстендил. Музеят в Кюстендил реставрира пет знамена с висока научна

...
Кюстендил. Музеят в Кюстендил реставрира пет знамена с висока научна
Коментари Харесай

Музеят в Кюстендил реставрира пет знамена с висока научна и експозиционна стойност

Кюстендил. Музеят в Кюстендил реставрира пет флагове с висока научна и експозиционна стойност. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Кюстендил от Регионален исторически музей. Дейностите са свързани с спешна реституция и консервация на пет флагове с рисувана декорация, с висока научна и експозиционна стойност, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Кюстендил и свързани с новата история на града и района. Две от тях са от коприна – на Дружествата „ Илинден ” и „ Инвалид ” в Кюстендил, и три са от вълна – на Местно земеделско професионално съдружие – Кюстендил, Селска земеделска работа – село Шишковци и Околийско земеделско професионално съдружие – Кюстендил.

Част от главните типове спешни консервационни намеси по стабилизиране на положението на знамената включва дезинфекционна обработка на вълната против молци, разчистване и подсилване на живописния пласт, премахване на деформации, стабилизиране с реставрационен бод на секторите от коприна с разкъсвания и монтиране на предпазен пласт върху тях, подсилване на зоните с опустошения на вълнените платове.

Реставрацията на знамената е осъществена в границите на план, финансиран от Министерство на културата в сесия за финансиране на планове в региона на движимото културно завещание, музеите и образните изкуства,. Освен спешни консервационни намеси по стабилизиране на положението на знамената, планът е обезпечил и оптимални условия за предпазване на сбирка „ Знамена ” в хранилището на отдел „ Нова и най-нова история ” с изработването на 12 кутии от полипропиленова пчелна пита и с набирането на хартия от копринена тъкан, която да се употребява като поставка за увиване и покриване на знамената в кутиите. Това ще ги защищити от отсрочване на прахуляк и други замърсявания, както и ще разреши да бъдат съхранявани в легнало състояние, изцяло разгънати, с цел да не се получават намачкване и изкривяване на тъканите и живописните структури.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР