Кюстендил. Лош мениджмънт, лошо състояние на техниката, несъбрани задължения и

...
Кюстендил. Лош мениджмънт, лошо състояние на техниката, несъбрани задължения и
Коментари Харесай

Лош мениджмънт и липса на актуална цена на водата са причина за тежкото състояние на водното дружество в Кюстендил

Кюстендил. Лош мениджмънт, неприятно положение на техниката, несъбрани отговорности и липса на настояща цена на водата са причина за тежкото положение на водното сдружение в Кюстендил. Това сподели пред публицисти шефът на „ Кюстендилска вода “ Йордан Гогев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Кюстендил . Йордан Гогев уточни, че по отношение на сдружението и управлението му е имало тиражиране на лъжи и опити за внушения с неотговарящи на обстоятелствата изказвания и те не трябва да остават без реакция. Той е назначен за шеф на водното сдружение с решение на едноличния притежател на капитала – „ Български ВиК холдинг ” от 21 октомври тази година. Дружеството е държавно, с капитал в размер на 8 906 000 лв. и обслужва част от територията на Кюстендилска област - общините Кюстендил, Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Рила, Невестино и Трекляно. Дружеството е член на асоциацията по ВиК.

Управителят на сдружението уточни, че към края на месец октомври приходите възлизат на общо 4 555 000 лв., а разноските са общо 4 939 000 лв., което демонстрира, че разноските надвишават приходите с 384 000 лв.. Тенденцията при приходите за актуалната година е те да се задържат на равнището от предходната година. „ Тенденцията при разноските за тази календарна година е те да се усилят неведнъж заради повишение цената на електрическата енергия за индустрията, главните строителни материали и горива. Цената на електрическата енергия за небитовите клиенти на свободния енергиен пазар се усили в пъти през последните три месеца. В резултат „ Кюстендилска вода “вече дължи 591 000 ева по идващите фактури за ел.енергия за последните три месеца “, сподели Гогев. По думите му отговорностите на сдружението към края на месец октомври възлизат общо на 2 384 000 лв., а заключението е, че „ Кюстендилска вода “ е в тежко финансово състояние.

Според шефа на сдружението аргументите, довели до сегашното финансово положение са няколко. Първата от тях е неосъщественото присъединение на Община Дупница към Асоциацията по ВиК – Кюстендил. Това води до стопиране приемането на бизнес-плана на „ Кюстендилска вода ”. Такъв бизнес проект и респективно бизнес-програма сдружението няма признати и към сегашния миг. Стратегическият документ е изготвян с планове ВиК-Дупница да е в състава на „ Кюстендилска вода ” и сдружението да обслужва и популацията на Община Дупница. Към днешна дата този бизнес-план става непостижим. „ Нещо повече, на 30 ноември водната асоциация, по искане на Община Дупница, привиква изключително съвещание за приемане решение за овакантяване и преустановяване на участието на Община Дупница в асоциацията. Като резултат от всички тези дейности липсват признати настоящи цени на водата. В момента цената на водата е с план от 2013 година “, сподели Йордан Гогев. Според него неналичието на обновена цена на водата утежнява доста финансовите индикатори на сдружението, пропуснатите доходи от разликата сред актуалната и настояща цена на водата възлизат на над 2 млн. лв.. Това значи, че не са направени вложения в възстановяване на качеството на водопреносната и канализационната мрежа в този размер. Освен това, сдружението има и несъбрани вземания. Останалите аргументи са неприятен мениджмънт и неприятното положение на техниката и на автотранспорта.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР