Кюфтета или мусака от жълти брашнени червеи? Звучи гнусно за

...
Кюфтета или мусака от жълти брашнени червеи? Звучи гнусно за
Коментари Харесай

ЕС одобри за консумация жълтия брашнен червей

Кюфтета или мусака от жълти брашнени червеи? Звучи гнусно за мнозина, само че скоро може да стане действителност. Брашненият червей към този момент е публично позволен до трапезата на европейците. Някои назовават това " храната на бъдещето ".

Тази седмица страните членки на Европейски Съюз единомислещо утвърдиха предлагането на Европейската комисия, съгласно което, жълтият брашнен червей става първото насекомо, което публично е позволено до трапезата на европейците, написа Deutsche Welle.

Европейската Агенция за сигурността на храните EFSA даде мнение, че изсушените жълти брашнени червеи, т.е. - ларвите на брашнения бръмбар, са безвредни за изразходване.

Германската Служба за отбрана на потребителите въпреки всичко предизвестява, че потреблението на жълти брашнени червеи „ при изключително чувствителни хора може да докара до алергични реакции “. Ето за какво на етикетите на съответните хранителни артикули би трябвало да има предизвестие за заплаха от алергична реакция.

Изсушените жълти брашнени червеи могат да се употребяват „ на парче “ или пък в смляно положение като част от друга храна. Те са възможни като съставна част примерно в разнообразни макаронени произведения или бисквити, стига да не надвишават 10% от общата маса. Зелената светлина, която даде Европейски Съюз, към този момент облагодетелства единствено една френска компания, подала заявката за узаконяване. През идващите пет години тази компания си подсигурява правата за продажбата на жълти брашнени червеи. След приключването на този период в бизнеса с изсушените ларви могат да се включат и други съперници.

От дълго време се твърди, че насекомите могат да се окажат „ храната на бъдещето “. Те съдържат огромно количество белтъчини, а виталният им цикъл съвсем не обременява природата и околната среда. Преработването на инсекти в хранителната индустрия се прави оценка като опция за екологично и най-много стабилно развиване на сектора. Брашно от инсекти в бъдеще сполучливо може да се употребява и като съставна част в храните за домашни животни. В доста райони и страни по света насекомите, да вземем за пример скакалци и брашнени червеи, от дълго време спадат към всекидневното меню на хората.

В редица азиатски градове на всяка крачка има улични щандове, предлагащи деликатеси от инсекти. В Европа продажбата на хранителни артикули, съдържащи съставки от инсекти, по принцип не е неразрешена, само че до момента този сегмент си оставаше съвсем неосезаем.

От EFSA оповестяват, че досега са подадени заявки за рискова оценка и узаконяване на още 14 храни, които съдържат съставни елементи от инсекти. Така че нищо чудно още през настоящето десетилетие някои предприемчиви фенове на кулинарните опасности да включат в менюто си скакалци на скара или спагети със сос от жълти брашнени червеи. Стига да не са гнусливи, несъмнено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР