Кварталните полицаи работят извънредно, включително в събота и неделя Кварталните

...
Кварталните полицаи работят извънредно, включително в събота и неделя Кварталните
Коментари Харесай

С таблет в ръка кварталните издирват нарушители през почивните дни, за да им връчват глоби

Кварталните служители на реда работят изключително, в това число в събота и неделя
Кварталните служители на реда работят изключително, в това число в събота и неделя, с цел да връчват електронни фишове и наказателни постановления на извършители. Това стана ясно от чуването на вътрешния министър Калин Стоянов в отрасловата парламентарна комисия. “Районни инспектори ми споделиха, че имат доста работа, а в последните 2 месеца са свръхнатоварени.

Работят по линия на КАТ, без да са пътни служители на реда

Обучили са ги, връчили им таблети и вършат инспекции ”, сподели депутатът от “Възраждане ” Александър Арангелов, който е някогашен чиновник в Министерство на вътрешните работи. А министърът удостовери.

“Това, че тази информация е достигнала до вас, е добър знак за работата ни. Борбата с пътния травматизъм е приоритет. В последните месеци доста натегнахме обстановката. Районните инспектори имат пълномощия да работят и по линия на КАТ, с цел да излезем от тази обстановка, която виждаме по пътищата. Да, ангажирани са ”, отговори му Стоянов.

Кварталните служители на реда в действителност имали доста друга работа в регионите си, преписките на жителите с разнообразни институции минават през тях, работят по над 20 закона, само че поради големия брой невръчени фишове са почнали да търсят и нарушителите.

Плащаме ексклузивен труд, само че имаме прогрес

Глобите би трябвало да се връчват, с цел да има предварителна защита ”, сподели още вътрешният министър. Посочи, че законодателната смяна за отнемането на колите на пияни и дрогирани водачи дава резултат макар съпротивата против тях. Засега отнетите от съда са 160, още повече са конфискуваните и обезпечени за бъдеща конфискация, при които делата не са завършили. В същото време понижават хванатите да карат след приложимост на алкохол и опиати . Контролът на пътя също бил доста засилен.

“През 2023 година има в пъти повече санкционирани, в сравнение с през 2022 година Системата за несъмнено електронно връчване работи доста добре. Сега работим по камерите на тол системата. Идеята е тези над 300 камери да проработят и да мерят междинна скорост. В началото ще бъдем доста натоварени с санкциите по междинна скорост, само че се надявам предварителната защита да изиграе своята роля и нарушаванията да намалеят ”, съобщи Калин Стоянов.

Освен хайката на районните инспектори по кварталите полицията ще влезе всеобщо и в дребните обитаеми места за запазване на реда. Това ще се случи още идващия месец, а силите ще дойдат от границата с Турция, където ситуацията е спокойна, сподели вътрешният министър.

От месеци насам на границата бяха пратени с 30% повече чиновници, с цел да стопират бежанците. По данни на Министерство на вътрешните работи доста малко от незаконните мигранти, хванати в Европа, са заявили, че са минали през България. Повечето посочвали Гърция и Италия като направления.

През пролетта в гранична полиция имало 700 незаети щата, само че към този момент са запълнени. Бъдещи граничари се образоват след състезания, а в този момент има нов за още 217 души. Стоянов уточни, че ползата е голям. С 57 млн. лева в допълнение от бюджета и с пари от Европейска комисия ще се оборудват с техника по границата. Очаква се след няколко месеца да има и нови 360 високопроходими автомобила, за които има социална поръчка и офертите са отворени.

“България не е приела спомагателни условия за бежанци от Афганистан, Сирия, от където и да било. Поемаме ангажимент да работим с Австрия и Румъния, с цел да ограничим вторичните придвижвания и използване на Дъблинското съглашение ”, успокои Стоянов депутатите от опозицията по тематиката за Шенген.

Променят закони поради ексцесиите на митинга против БФС

Четирима уволнени и 9 осъдени с неодобрение служители на реда регистрира основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев пред краткотрайната парламентарна комисия за насилието по време на митинга против управлението на БФС на 16 ноември.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов уточни, че също така районната прокуратура се е самосезирала и е образувала следствено дело за ексцесиите пред националния стадион. Тогава пострадаха 29 жители и 33-ма униформени. От Министерство на вътрешните работи признаха, че Законът за митингите и шествията, по който се охраняват тези мероприятия, е стар и би трябвало да бъде изменен. Същата позиция показаха и дни след случая във вътрешната комисия, когато шефове от Министерство на вътрешните работи бяха извикани за информация. Освен това комисия към този момент работи по смяна на поднормативни актове, с цел да няма повече произшествия като този от 16 ноември. Те ще бъдат пратени в Народното събрание, когато са подготвени. Депутатът от Има Такъв Народ Станислав Богдански цитира директива, съгласно която органите на реда са длъжни да носят идентификационен номер на униформата си, а при слагане на защитни средства той още веднъж да е забележим. Което при огромна част от униформените не беше по този начин при митинга. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев призна за този пропуск, само че увери депутатите, че се работи, с цел да не се случва повече.

Заради последните прояви на полицейско принуждение министър Калин Стоянов е разпоредил да стартират периодически образования на служителите на реда в цялата страна.

Кирил Борисов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР