Куюмджиевата къща, в която е Регионалният етнографски музей, ще отбележи

...
Куюмджиевата къща, в която е Регионалният етнографски музей, ще отбележи
Коментари Харесай

Майстор замени дома на тъща си за най-красивата къща в Пловд...

Куюмджиевата къща, в която е Регионалният етнографски музей, ще означи със серия културни прояви своята 175-годишнина през септември. Сградата, издигната за майстора от абаджийския еснафин Аргир Куюмджиоглу, е една от най-знаковите и запаметяващи се в Пловдив. 

„ Официално ще отбележим годишнината през септември и ще създадем галерия и серия културни събития в Стария град. Ще бъдат показани забавни моменти от историята на къщата преди да стане музей и откакто става музей ”, сподели шефът на музея доктор Ангел Янков. 

Историята споделя, че през 1917 година е учреден Окръжният етнографски музей. Тогава стартират да събират неговата сбирка от експонати. Заради икономическата рецесия, общинският съвет закрива музея през 1931 година.

През 1938-ма той е възобновен още веднъж, само че половината от събраната до този миг сбирка е била изгубена и разграбена.

Аргир Куюмджиоглу купува терена, на който в този момент е къщата през 20-те години на ХІХ век. Тогава там е имало единствено една скромна къща на ъгъла против църквата „ Св. Константин и Елена “.

Сделката за парцела била с Янаки Груев. Майстор Куюмджиоглу заменил остарялата си къща, която получил от тъща си и му доплатил още за новия парцел, тъй като бил на по-хубаво място. 



Част от многочисленото семейство на Куюмджиоглу. Долу е брачната половинка му Смарагда, а на втория ред е синът му Христо

След време, когато забогатява, Аргир наел бригадата на Хаджи Георги Станчовски от село Косово да вдигне къщата в настоящия й тип. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР