Kuwait News пуска първия си виртуален водещ на новини, използващ

...
Kuwait News пуска първия си виртуален водещ на новини, използващ
Коментари Харесай

Кувейт представи първия си виртуален водещ на новини

Kuwait News пуска първия си виртуален водещ на вести, употребяващ изкуствен интелект (AI). Наречена " Fedha ", водещата направи своя дебют в Twitter аккаунта на Kuwait News.

Заместник-главният редактор на Kuwait News сподели пред AFP, че медиата тества капацитета на AI да предлага " ново и новаторско наличие " и виртуалният водещ може да се употребява за показване на новинарски бюлетини.

Русата коса и светлите очи на водещата отразяват разнообразното население на страната от кувейтци и емигранти, съгласно редактора.

Видеото провокира вълна от реакции в обществените мрежи. Някои похвалиха виртуалния водещ като иновация, до момента в който други показаха угриженост по отношение на етиката на потреблението на AI в редакциите.

В отчет, оповестен от Goldman Sachs предишния месец, се споделя, че AI може да размени 300 милиона работни места на цялостен работен ден по света.

Докладът допуска, че технологията може да значи и нови работни места и повишение на продуктивността.

Но бързото повишаване на AI в международен мащаб също породи страхове по отношение на капацитета му да популяризира дезинформация и да подкопае доверието в главните медии, съгласно Бранди Геркинк, стратегически и софтуерен консултант.

Кувейт се класира на 158 от 180 страни в Световния показател за независимост на печата на " Репортери без граници " за 2022 година

Експертите повдигат въпроси дали замяната на хората с AI може да докара до по-малко независимост на изложение за репортерите в страната.

" Излъчването на вести беше последният бастион на истината за доста хора, с цел да могат да видят лицето на човек, да чуят гласа му и да схванат кой е този човек и дали му имам вяра, е значимо ", сподели Геркинк в изявление за Euronews.

" Мисля, че това приемане на AI в действителност единствено прави това по-сложно и още повече замъглява границите. Мисля, че това е много обезпокоително ", сподели тя.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР