Кувейт. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи

...
Кувейт. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи в Кувейт условията за инвестиции и туризъм в България

Кувейт. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева показа пред държавното управление на Държавата Кувейт изискванията за вложения и туризъм в България, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . “Имаме дългогодишни солидни политически връзки, само че икономическите връзки към момента са надалеч от нашите действителни благоприятни условия. Имаме капацитет да си сътрудничим в региона на туризма, високите технологии, търговията с хранителни артикули и медикаменти ”, сподели Захариева пред министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак. От името на премиера Бойко Борисов тя го предложения да реализира посещаване у нас.
Министър Захариева показа опциите за бъдещо съдействие - тя посочи, че страната ни разполага с най-вече ИТ експерти на глава от популацията в Европа, както и че редица родни старт-ап компании притеглят интереса на вложители от целия свят. По връзки на туризма тя посочи, че страната ни е трета по благосъстояние на културното завещание на Стария континент след Гърция и Италия, втора по брой на минералните извори, и че броят на туристите всяка година към този момент надвишава популацията на България. Захариева показа и изискванията за вложения у нас и ограниченията, които българското държавно управление подхваща за облекчение на административната тежест за бизнеса. “Подкрепям всички стъпки, които биха подобрили нашите връзки. Моля, поканете от мое име и премиера Борисов на аудиенция в Кувейт ”, отвърна шейх Джабер Ал-Мубарак.
Посещението на Захариева в Държавата Кувейт е първата публична аудиенция на български външен министър след приемането на България в Европейски Съюз. Това е и първото посещаване на българския вицепремиер в страна от Арабския свят. Визитата се реализира в миг, кондензиран с изключителна динамичност на политическите събития в района — ден след визитата на турския президент и два дни по-късно на египетския външен министър.
Със своя кувейтски сътрудник - първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, българският първи посланик разиска по какъв начин двете страни да си сътрудничат следващата година в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и на кувейтското ротационно председателство на Съвета за съдействие в Залива (ССЗ). Двамата външни министри се договориха да провеждат политически съвещания, които да конкретизират секторите, в които двете страни разполагат с капацитет да си сътрудничат. Бе контрактувано да се организира и съвещание на смесената междуправителствена българо-кувейтска търговско-икономическа комисия, която да набележи съответни ограничения за взаимоотношение.
Захариева и Ал-Халид се схванаха да работят и за среща на високо ниво сред Европейски Съюз и ССЗ, като акцентираха, че комерсиалният стокообмен на страните от Залива с Евросъюза е 184 милиарда $. “България и Кувейт споделят същите полезности и визии за интернационалния дневен ред и за света ”, установи шейх Ал-Халид. Вицепремиерът показа, че усеща страната ни изключително близка, тъй като е бил играч по волейбол, а негов треньор бил българин. “Благодаря за вашата безапелационна поддръжка за интернационалната коалиция против тероризма и за вашата правилна, кардинална и уравновесена позиция по комплицираните политически проблеми в нашия район. Оценяваме я като поддръжка на нашите старания тези проблеми да се позволяват по пътя на разговора ”, посочи кувейтският външен министър. Той разиска със Захариева обстановката в Ирак, Иран, Либия и Сирия, както и редица други въпроси от интернационалния дневен ред.
Захариева се срещна още с вицепремиера и министър на финансите Анас Халид, който е и ръководител на Управителния съвет на 5-тия в света капиталов фонд. Очаквано, главният акцент на диалозите бе подложен върху опциите за привличането на вложения у нас.
Проведена бе и среща с министъра на правораздаването и държавен министър по въпросите на Парламента Фалех Абдуллах Али Ал-Азеб, с който бяха маркирани някои сфери на евентуален интерес за правно съдействие. В края на визитата си в Държавата Кувейт вицепремиерът Захариева се срещна и с българската общественост в страната. Тук работят към 600 българи, в огромната си част висококвалифицирани експерти, които са уважавани от обществото. Някои от тях споделиха проблемите, с които се сблъскват, и министър Захариева даде обещание да спомага за решаването им пред способените български и кувейтски институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР