Куриозно, но една от най-желаните специалности в България е тази,

...
Куриозно, но една от най-желаните специалности в България е тази,
Коментари Харесай

Специалностите, които създават най-много безработни

Куриозно, само че една от най-желаните специалности в България е тази, която обезпечава и най-вече безработни на пазара на труда. Става дума за " Психология ", която за поредна година е най-търсена от кандидат-студентите в Софийския университет, само че в същото време съгласно новите данни на националната рейтингова система на висшите учебни заведения основава и най-вече безработни.

Процентът на публично приключилите специалността, които са регистрирани като такива, е 3.41% при междинна стойност от 2.23%. По-лошо е ситуацията единствено при още една компетентност - " Социални действия ", където записаните безработни са 3.5%. Според данните на Министерство на образованието и науката сега " Психология " учат 4123 студенти у нас.

На противоположния полюс са специалностите, свързани с военно дело и медицина. При военните безработицата разбираемо е нулева предвид на наложителния ангажимент на студентите след довеждане докрай за реализация в сферата. При медици, стоматолози и фармацевти безработицата е под 1%, като там дефицитът на фрагменти е непрекъснат от години.

В златната среда са специалности като " Енергетика " и " Обществени връзки и осведомителни науки ", където равнището на приключилите без работа е към междинното - надлежно 2.05% и 2.2%.

Друга ранглиста на МОН - за приложение на добитото обучение, затвърждава усещането за специалностите с най-ниска безработица. Фармация, стоматология, медицина и военно дело обезпечават над 90% работа по специалността след довеждане докрай.

Тук на другия полюс е компетентност " Туризъм ", където едвам 20% от приключилите работят в сферата. Средната стойност тук е 50%, като под нея са посоки като " Филология ", " Икономика " и " Администрация и ръководство ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР