Куриоз по време на чума: ветеринари от Агенцията по храните

...
Куриоз по време на чума: ветеринари от Агенцията по храните
Коментари Харесай

Защо инспектори от БАБХ конфискуваха агне вместо прасе?

Куриоз по време на чума: ветеринари от Агенцията по храните в Плевенско объркали агне с прасе и го конфискували. Това твърди правист от Велико Търново, който купил агнешко месо за рождения си ден, само че инспекторите му го взели на построеното краткотрайно контролно-пропусквателен пункт край Никопол. Освен това му съставили и акт.

Случаят е от 10 юли. Великотърновският правист Пламен Копанов купува от собствен клиент, аграрни производител, цяло агне за рождения си ден. Транспортира месото от Никопол.

Знаейки, че превозвам агне, нямах никакви терзания, тъй като знам, че чумата е по свинете, а не по агнената. Но за моя най-голяма изненада, съответното длъжностно лице от Агенцията по храните, реши, че агнето е прасе и агнето ми беше иззето. Най-странното е, че ми беше написан акт, че съм превозвал нерегламентирано месо в нелицензиран транспорт. Какъв би трябвало да е транспорта, когато си закупя месо или кайма? Лицензиран? Не знам! Факт е, че агнето беше иззето, разяснява пред Нова телевизия Пламен Копанов.

От Агенцията по храните в Плевен настояват, че няма комплициране. Спрян е на контролно-пропускателен пункт. Превозва заклано агне без всевъзможни документи и от това следва, че е извършител на закона и на разпоредбите, които има за деяние в такава обстановка. Всяко месо или мъртвец на животно без документи предстои на конфискация или заличаване, съобщи доктор Иван Йорданов – шеф на ОДБХ-Плевен.

Агнето е заклано от аграрни производител, който е законнен и лицензиран. Какво значи да заколя едно агне? Ако виждам агнето, какъв документ да си издам самичък на себе си? Аз им предложих да им дава съответните документи. Земеделският производител е на 20 километра и умерено за 10-15 минути документите могат да бъдат пред тях. Категорично ми бе отказано и ми бе отказано и да ми дават заповедта, на база, на която правят инспекциите, сподели Пламен Копанов.

Пламен Копанов е безапелационен, че инспекторите от Агенцията по храните са объркали месото със свинско. „ Не бях доста уверен, че съответната инспекторка разграничи месото, какво е. Според мен, тя не го разграничи. Полицаят го разграничи – сподели, че е агне. В последна сметка инспекторката сподели, че за нея това е месо с неуточнен генезис, не е агне и го иззе като прасе. Колкото и комично да звучи е трагично, защото инспектора от БАБХ е способният орган, който би трябвало да разграничи агне от прасе. Аз се пробвах да убедя държавните органи, че агнето не е прасе. И няма надлежно никакво законов съображение агнето да бъде конфискувано и ориентирано за заличаване, както след това се оказа, разяснява още Копанов.

Въобще не са го объркали. В написаният му акт е написано ясно, че е агнешко месо. Ако беше потвърдил генезис, щеше да си вземе месото и да си продължи с него. Той придвижва месо без документи. Дори да няма африканска чума, то се третира по същият метод, а в изискванията на африканска чума, обстановката, няма какво да я обсъждаме, съобщи Йорданов.

Юристът е безапелационен, че ще си търси правата по правосъден път. Иска си и агнето. Ще си диря възобновяване или в натура, или в паричната стойност на агнето със съответните лихви. Във възражението, което написах в акта съм отправил и покана за непринудено осъществяване да ми бъде върнато агнето или паричната равноценност, като бях дал период до 17 юли. Все още никой не се свързал с мен, сподели още той.

Ако въпреки всичко се стигне до съд, Пламен Копанов даде обещание да купи едно агне и едно прасе, които да послужат за следствен опит, с цел да се открият разликите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР