Купуват вили в селата Дълго поле и СтроевоВ Пловдив има

...
Купуват вили в селата Дълго поле и СтроевоВ Пловдив има
Коментари Харесай

Украинци и молдовци търсят жилища в Пловдив

Купуват вили в селата Дълго поле и Строево


В Пловдив има растеж на покупко-продажбите с парцели с близо 2% през деветмесечието на 2018 година по отношение на същия интервал на миналата година, сочат данни на брокери от града под тепетата. Купувачите са от цялата страна, като постоянно има и такива от Украйна и Молдова. 43% от запитванията към организациите за недвижими парцели са за тристайни жилища. Бюджетът на купувачите на парцели в Пловдив се е повишил като все по-често инвестицията в жилище надвишава 70 хиляди евро.

Средната цена на жилище в центъра на Пловдив е 854 евро на кв.м., в кв. Кършияка доближава до 827 евро на кв.м., а в кв. Смирненски приближава 708 евро на кв.м. Цената на кв.м. в кв. Кючук Париж е 691 евро, а в Тракия – 667 евро, сочат данните за подписаните покупко-продажби.

Всеки трети се възползва от ипотечен заем за закупуване на жилище, като междинният размер на банковия заем е 80 хиляди лева Бюджетът на клиентите в най-честия случай е до 50 хиляди евро, като точно банковото финансиране е главният източник на средства. Все по-често 100% от покупката се финансира с банков заем.

Най-голямо е търсенето на парцели в пловдивския кв. Смирненски, наоколо до индустриалната зона. В този регион доминиращ е българският инвеститорски интерес. Голям интерес от искащите да си купят жилище има и към кварталите Център, Кършияка, Каменица и Гагарин.

Най-търсените като вид парцели са тристаен апартамент в кв. Кършияка за живеене с цена сред 80 хиляди и 100 хиляди евро и двустаен за инвестиция до 50 хиляди евро в кварталите Смирненски и Западен. Възобнови се търсенето за покупка на жилища в градеж, като те образуват към 1/3 от общите търсения.

“Пловдив се оказва и извънредно прелъстителен за цифровите номади, които в крайник със международните трендове избират да работят от у дома. Това изяснява и нарастването на дяла на жилищното строителство в града за сметка на офисните пространства ”, разясняват брокери.

Голям интерес има и към вложението в парцели за отдаване за краткосрочно настаняване, който съгласно брокерите се дължи на туристическия поток към Европейската столица на културата. Наемът на такова жилище варира сред 30 и 60 лева за нощувка, а този вид предприемачество се трансформира в извънредно доходоносна активност за притежателите.

Все повече фамилии избират да имат и парцел отвън огромния град, като търсенето на вили наоколо до Пловдив е засилено. Популярни са къщите в с. Дълго поле и с. Строево, където купувачите от района избират да прекарват уикендите си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР