Културно-историческото наследство, съхраняванo в Регионалния исторически музей - Варна, бе

...
Културно-историческото наследство, съхраняванo в Регионалния исторически музей - Варна, бе
Коментари Харесай

Представиха колекции на РИМ - Варна на форум в Нинбо

Културно-историческото завещание, съхраняванo в Регионалния исторически музей - Варна, бе показано в уебинар на тематика „ Цифрово възпроизвеждане на изкуството и културното завещание “, проведен от побратимения китайски град Нинбо взаимно с University of Nottingham Ningbo. Събитието бе извършено в подтекста на 50-годишнината от подписването на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Участието в срещата стана допустимо с помощта на дейните контакти сред двата града, оповестиха от отдел „ Протокол и интернационално съдействие “ в Община Варна.

Станимир Първанов, организатор - фондохранител в Регионалния исторически музей, представи  в резюме културно-историческото завещание от другите исторически столетия и интервали, с акцент върху благосъстоянието от артефакти, открити във Варненския некропол преди 50 години – най-старото обработено злато в света. Специалистът показа някои модерни цифрови практики за цифрово възпроизвеждане на музейните експонати и основаване на привлекателна интерактивна цифрова среда за онлайн и офлайн посетителите. Като образец за съвременна, интерактивна модулна и преносима галерия с потребление на добавена действителност и мобилни устройства, бе дадена експозицията „ Братя Шкорпил – пазители на историческата памет “, обвързвана с живота и приноса на Карел и Хермин Шкорпил за основаването на музея и развиването на археологическата просвета в България.

В уебинара участваха представители на побратимените на Нинбо градове и локални музеи от Нотингам ( Обединено Кралство), Флоренция (Италия), Нелсън Мандела Бей (Южна Африка), Виена (Австрия), Нинбо (КНР), Бидгошч (Полша), Варна (България) и шеф на ЮНЕСКО- Пекин.

В рамките на събитието участниците показаха в резюме сбирките на локалните музеите в техните градове, както и положителни практики за цифровизация на културното завещание. Темите, които бяха дискутирани, са свързани с провокациите пред обичайните способи за запазване на изкуството и културното завещание в изискванията на пандемия, бъдещето на цифровите технологии във връзка с културното завещание и по какъв начин технологиите трансформират метода на предпазване и на разбиране на културните реликви.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР