Културно- историческият обект „Шишманова баня“ във Велико Търново да бъде

...
Културно- историческият обект „Шишманова баня“ във Велико Търново да бъде
Коментари Харесай

Дават Шишмановата баня в Търново за управление на Регионалния исторически музей

Културно- историческият обект „Шишманова баня“ във Велико Търново да бъде възложен за ръководство на Регионалния исторически музей, ще гласоподават на сесията в четвъртък общинските съветници. Предложението е на кмета на остарялата столица Даниел Панов в осъществяване на Закона за културното завещание. За този реставриран археологически монумент на културата е формиран акт за общинска благосъстоятелност и според ЗМСМА  и Закона за общинската благосъстоятелност локалния парламент ще разпореди на РИМ всички действия по опазването му, както и други научни, културни, просветителни и туристически действия.

„Шишмановата баня“ е измежду най-автентичните монументи на културата от втората половина на XIV век и късния интервал на Второто българско царство, съхранени в остарялата столица. Обектът е датиран въз основата на открити монети при археологически разкопки. Първи я разказва Карел Шкорпил през 1893 година, като отбелязва мястото й – северно от Владишкия мост.
Тя се намира в старинния квартал „Асенов“ в болярския град, в подножието на крепостта „Царевец“.

Реставрацията на постройката беше изработен по плана „ Културното завещание на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно разнообразие “ по така наречен Норвежка стратегия, като безвъзмездните средства от Европейското икономическо пространство за плана бяха в размер на 725 хиляди лв..

Възстановяването на паметника стартира с подсилване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възобновени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Всички строителни действия са осъществени по модела на непокътнатите остатъци и въз основата на археологическите изследвания. Построена е каменна ограда сред паметника на културата и улицата, инсталирана е и постоянна покривна структура, гарантираща отбрана на оригинала.

Съгласно условията на програмата за възстановяване на трудовата претовареност измежду ромите, бе обезпечена такава на трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда. Откриването на обекта през април бе съпроводено с Фестивал на ромската просвета.

След като Историческият музей поеме ръководството на обекта, се чака на последващи сесии Общинският съвет да гласоподава и по какъв начин ще заплаща входната такса. От музея се надяват, че обектът ще бъде включен във входния билет дружно с двете средновековни църкви „Свети Иван Рилски“ и „Св. Св. Петър и Павел“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР