Културните ценности са един от основните елементи на цивилизацията и

...
Културните ценности са един от основните елементи на цивилизацията и
Коментари Харесай

10-те най-търсени изчезнали картини

Културните полезности са един от главните детайли на цивилизацията и културата на народите. Незаконният трафик с културни полезности е световно закононарушение, което най-често покрива целия периметър от действия – от незаконните разкопки на иманярите до легалните продажби в аукционните къщи, магазините за антики и експонирането им в реномирани музеи и частни сбирки.

В рамките на този развой се употребяват механизми за узаконяване, при които съответните артефакти се доставят с подправени документи за генезис. И както може да чака, противозаконният трафик на творби на изкуството и културни полезности генерира големи облаги всяка година.

Според Конвенцията на UNESCO за ограниченията, ориентирани към възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности интернационалното съдействие е едно от най-ефективните средства за запазване на международното завещание от всички рискове, свързани с тези дейности. През 1995 година Интерпол започва система с база централизирани данни за откраднатите културни полезности.

В края на 2011 година информацията в нея съдържа 40 000 сигнала от 125 страни, за търсените артефакти. Приблизително 2000 са възобновените предмети от старта на системата. У нас, по отношение на предварителна защита и откриване на закононарушения, свързани с културното завещание, при започване на годината бе оповестено, че ще бъде основан указател на културно-историческите полезности.

Кражбата и пласирането на творби на изкуството също е част от този противозаконен бизнес. Често откакто една картина бъде открадната, с години следите към нея остават скрити и свързани единствено с догадки за това, че се намират в незнаен банков сейф или че са изгорени в готварска печка в румънско село, или че стоят на стената в кабинета на мафиотски необут.

Ето и 10-те най-издирвани и неоткрити картини, които са изчезнали при мистериозни условия съгласно регистъра Art Loss.

 10-те най-търсени изчезнали картини

1. „ Буря в Галилейско море “ на Рембранд ван Рейн – 1633 година
Това е единственият морски пейзаж, нарисуван от холандския художник. Картината е открадната на 18-ти март 1990 година от музея Изабела Стюърт Гарднър в Бостън, дружно с още 12 други произведения. Посегателството се счита за най-голямата кражба на творби на изкуството в Америка и е осъществена от дегизирани и представящи се за служители на реда крадци. Наградата за информация водеща до намиране на картините е 5 милиона $.

2. „ Портрет на Франсис Бейкън “ от Лусиан Фройд – 1952 година
Картината е открадната през 1988 година от Националната изложба „ Нойе “ в Берлин и до момента е в неопределеност. След кражбата Фройд самичък изготвя колаж „ Търси се ”, само че и това не дава резултат.

3. „ Гълъбът с граховото зърно “ на Пабло Пикасо – 1911 година
Картината е открадната през 2010 година от Музея за модерно изкуство в Париж, дружно с още четири други платна. След към година крадецът е хванат, само че пред полицията той твърди, че в опит да заличи следите, в миг на суматоха е изхвърлил картините в резервоар. Което не се приема от проверяващите като 100% истина. Творбата се прави оценка на 20 милиона паунда.

 10-те най-търсени изчезнали картини

4. „ Глава на арлекин “ на Пабло Пикасо – 1971 година
Открадната дружно с още шест картини от музея „ Кунстхал ” в Ротердам през октомври 2012 година През юли 2013 година майката на хипотетичния апаш – Олга Дорагу, признава, че е изгорила картините в печката си през януари същата година, с цел да заличи следите водещи към сина й.

5. „ Справедливите съдии “ на Ян ван Ейк – 1432 година
Картината „ Справедливите съдии “ на братята Ян и Хуберт ван Ейк е част от олтара на катедралата „ Свети Баво “ в белгийския град Гент, от където е открадната през април 1934 година Получено е искане за откуп, което епископът на града отхвърля да заплати, а крадецът отнася тайната за местонахождението и в гроба. През 2010 година следствие на холандския публицист Карл Хамер сподели, че с издирването на платното са се занимавали Ватикана, разнообразни религиозни групи, че даже и английските секрети служби, само че нова информация за местоположението на картината към момента не е разкрита обществено.

6. „ Портрет на млад мъж “ на Рафаело – 1513/1514 година
Картината попада в сбирката на полско-литовска аристократична фамилия през 1798 година, а до началото на Втората международна война тя е съхранявана в музей в Краков. През 1939 година платното е иззето от нацистите, където неговите следи след 1945 година се изгубват. През 2012 година в Министерството на външните работи на Полша постъпва информация, че „ Портерт на млад мъж ” се намира в незнаен банков сейф, само че до през днешния ден тя към момента се води за търсене.

7. „ Гледка от Овер сюр Оаз “ на Пол Сезан – 1875 година
Картината е открадната в навечерието на новогодишната нощ 1999-2000 година от Музея на изкуството и археологията в Оксфорд. Картината се води за безследно изчезнала, само че няма оповестена премия за информация обвързвана с нея.

8. „ Рождество със Св. Франческо и Св. Лоренцо “ на Караваджо – 1609 година
Картината е открадната от олтара на църквата „ Св. Лоренцо “ в Палермо през октомври 1969 година Има няколко версии за това какво се случило с платното, само че един от основните обвинени е локалната мафия. През 2009 година наемният палач Гаспаре Спатуца описа в съда, че картината е била държана в колиба във фермата на фамилията Пулара. Мафиотите не сметнали за належащо да се погрижат за платното и то било изгризано от плъхове и прасета, а по-късно и изгорено. Картина към момента се води „ за търсене “.

9. „ Богомолци напущат църквата в Нюнен “ от Винсент ван Гог – 1884 година
Картината е открадната от музея на художника в Амстердам през 2002 г, дружно с „ Изглед към морето на Шевининген “. Крадците нахлули през покрива на постройката. Холандската полиция ги залавя и една година по-късно те са наказани, само че местонахождението на платната и към днешна дата остава незнайно.

10. „ Концертът “ на Йоханес Вермер – 1665/1666 година
Платното на холандския художник е откраднато през март 1990 година от музея Изабела Стюърт Гарднър в Бостън. Картината е оценена е на стойност над 200 милиона $, което я прави най-скъпото изчезнало произведение на изобразителното изкуство сега.

На заглавната фотография: „ Гълъбът с граховото зърно “ на Пабло Пикасо

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР