Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени

...
Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени
Коментари Харесай

Културата на бързи обороти – 31 януари - 6 февруари

„ Културата на бързи обороти “ предлага преглед на културните събития, показани в ефира на стратегия „ Христо Ботев “ за седмицата от 31 януари до 6 февруари. Това са някои от акцентите в предаването от 6 февруари:

На 29 и 30 януари Асоциация за свободен спектакъл и " Сцена Дерида " проведоха форума “Независимата сцена – тук и в този момент ” – поредност от диалози за провокациите, нуждите и минусите на самостоятелния изпълнителски бранш. На срещата сред актьори, мениджъри, продуценти и специалисти, бяха разисквани и административните несъответствия в връзките самостоятелни артисти-институции в България.

На 1 февруари се навършиха 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. По мотив годишнината в Кюстендил бе открита галерия с 350 негови картини. Експозицията може да бъде забелязана в идващите шест месеца в художествената изложба в града, носеща името на Владимир Димитров. Във фонда на галерията се пазят 1350 негови творби, а в актуалната галерия посетителите ще видят и 14 непоказвани до момента платна.

В четвъртък в изложба " Кредо Бонум " се откри изложбата на Недко Солаков 10+1. В 10 нови картини Солаков подлага своите дребни човечета, към този момент станали запазена марка на създателя, на нови завършения. Той по едно и също време рисува и споделя с текстове непосредствено върху платната в присъщия за него фасон истории за моменти на подозрения, вътрешни несъгласия и неизпълними стремежи. 11-ата картина художникът изважда от архива си – тя е рисувана в далечната 1987-ма.

„ Пер Гюнт “ от Хенрик Ибсен е най-новото заглавие в репертоара на спектакъл „ София “. Постановката по пиесата на огромния норвежки драматург е дело на режисьорката Катя Петрова. В ролята на младия Пер е Александър Тонев, а в облика на възрастния Пер се превъплъщава Ириней Константинов.

В памет на диригента Маестро Борислав Иванов Държавна опера Варна учредява конкурс за млади диригенти на негово име. Първото издание на състезанието ще бъде проведено през 2023 година, когато ще отзвучи 75-годишният празник на Варненския оперен спектакъл.

Подробности по тези тематики и още културни вести чуйте в предаването от 30 януари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР