Кулминацията на тържествата по повод 146 години от Освобождението на

...
Кулминацията на тържествата по повод 146 години от Освобождението на
Коментари Харесай

Тържествена заря: Поклон пред паметта на героите, загинали за свободата на България

Кулминацията на тържествата във връзка 146 години от Освобождението на България бе тържествената заря, която освети небето над центъра на София, заяви БГНЕС.

Стотици столичани и посетители се поклониха пред подвига на героите, починали за свободата на България.

Церемонията стартира с покланянето пред бойните флагове и Знамената-Светини, напомняйки за подвизите и добродетелите на Българското Опълчение. Президентът поздрави всички строени роти по настрана на пл. „ Народно заседание “, след което произнесе слово.

В Тържествената инспекция (заря) участваха Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената инспекция (заря) е бригаден военачалник Димитър Хлебаров – пълководец на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).

В строя бяха знамената-светини, знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското войнство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска. Това са Самарското знаме, Знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, Знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, Знамето на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знамето на Горнооряховските въстаници и Знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк.

На Тържествена инспекция (заря) участваха министър председателят акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, кметът на Столична община Васил Терзиев, народни представители, посланици и стотици жители.

През целия ден имаше тържества във всички обитаеми места в страната, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР