Кукленият театър ще зарадва почитателите си с ново интересно премиерно

...
Кукленият театър ще зарадва почитателите си с ново интересно премиерно
Коментари Харесай

В Кукления театър: Апокалипсисът като откровение в премиерен спектакъл по Георги Господинов

Кукленият спектакъл ще зарадва феновете си с ново забавно премиерно заглавие – „ Апокалипсисът идва в 6 вечерта ” от Георги Господинов на 30 ноември и 1 декември от 19 ч. Режисьор е Лео Капон, сценографията и куклите са дело на Христина Недева, музиката – на Пламен Петков. Участват Йордан Стоянов,   Евдокия Енчева,   Стайко Стайков,   Михаела Андонова,   Ивелин Николов,   Елин Стоянова,   Велизар Евтимов.
Прочетете още
„ Пиесата е за едно време, в което съм живял, само че не и младежите. Искам да им опиша, с цел да могат по-ясна и точна преценка. Кукленият спектакъл дава опция да разкажем историята, като се скрием зад маска. Тогава апокалипсисът става признание. Ние имаме навика да описваме зад това време и не постоянно споделяме истината ”, описа режисьорът Лео Капон.

Той  коментира, че нормално след апокалипсиса идва нов, че това е едно филтриране, другояче няма да можем да продължим напред. Затова и са ни нужни повече апокалипсиси.

„ Сборната възраст на актьорите в представлението на сборна възраст колкото моята. Затова ми беше доста забавно, потребно и занимателно ”, сподели Капон.

Велизар Евтимов показа, че е научил забавни неща, разпитвал е, гледал е филми, с цел да се потопи в едно непознато за него време – преди 10 ноември 1989 година Разкри, че за неговото потомство апокалипсисът идва с връзките, най-голямото предизвикателство ще бъде по какъв начин да възпитат децата си и по какъв начин ще съумее да бъде дружно. Както тези българи, които през 1989 година са излезли на улицата, тъй като са знаели какво желаят – независимост и смяна.

„ Ние сме потомство на индивидуалисти. Затова и апокалипсис е нещо доста персонално. Живеем с лъжливо чувство за независимост ”, добави го Елин Стоянова.

Единственият от актьорите, живял във времето на соца – Йордан Стоянов, си спомни по какъв начин е имало режим на тока, а с майка му рисували на свещи.

Екипът е репетирал в непрекъсната връзка с създателя на пиесата Георги Господинов.

„ За страдание и за двете премиерни представления той е в чужбина, само че ще гледа през януари ”, сподели шефът Петър Влайков.

На финала на срещата актьорите още веднъж се върнаха към тематиката за обединяването, само че този път, с цел да споделят страстите си против обидно ниското финансиране на бранш „ Култура ”.

„ И в това сме разединени. Правим пет митинга, вместо да се обединим. Ние сме една шепа харо, които се занимаваме с изкуство. Заедността я няма през днешния ден ”, сподели Велизар Евтимов.

Елин Стоянова прикани политиците да осъзнаят, че в изкуството не може да се гонят резултати през днешния ден и в този момент, че става дума за един развой.

„ Културата не е математика. Инвестираш в този момент, а резултатите ще се усетят след 10 години. Първо децата влизат в салона на кукления спектакъл. После се образоват в учебни заведения, музеи, галерии, концертни зали, театри. Изкуството би трябвало да се поддържа ”, сподели я.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР