Кукерски, коледарски и фолклорни групи от цялата страна изпълниха със

...
Кукерски, коледарски и фолклорни групи от цялата страна изпълниха със
Коментари Харесай

Кукери плашиха злите сили в Хасково

Кукерски, коледарски и фолклорни групи от цялата страна извършиха със тон на чанове, песни, танци и обреди Хасково през днешния ден по време на Четвъртия фестивал на коледарските и маскарадни групи, оповестиха от общината. Празникът е почнал с шумно и пъстро шествие през централната част на града до площад " Свобода ".
Там с осъществявания на Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солист Тонка Колева е бил открит фестът, кондензиран с доста занимания, игри и кръшни хора. Изпълнени са били ритуали за прогонване на злите сили от разнообразни краища на България. Според националния календар от Коледа до Йордановден са така наречен " мръсни " или " поганни " дни. Тогава се появяват нечисти сили, които народът прогонва с доста звук, смях, песни и танци, припомниха от общината.
Фестивалът е проведен от община Хасково и " Общество за фолклор ", прецизираха от администрацията. Лично ръководителят му акад. Крум Георгиев е гостувал на фестивала, тук е бил и вдъхновителят на коледари и кукери Николай Николаев. Зам.-кметът Мария Вълчева се е присъединила в празненството и е поздравила жителите и гостите на Хасково.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР