Кучетата от породите джак ръсел териер и йоркширски териер имат

...
Кучетата от породите джак ръсел териер и йоркширски териер имат
Коментари Харесай

Учени разкриха кои кучета живеят най-дълго

Кучетата от породите джак ръсел териер и йоркширски териер имат най-дълга междинна дълготрайност на живота, откри изследване на английски и тайвански експерти, представени от електронното издание “Юрикалърт ”.

Данните са за домашните любимци, отглеждани в Обединеното кралство.

Според проучването най-кратък е животът на породите с плоски муцуни като френски булдог и мопс. 

Експерти от Националния тайвански университет в Тайпе и от английския Кралски ветеринарен лицей са анализирали сведения за 30 563 умряли кучета в Обединеното кралство в интервала сред 2016 година и 2020 година Те са употребявали базата данни “Веткомпас ”, като са категоризирани 18 породи кучета, приети от “Кенъл клъб ” - основната английска киноложка организация, както и информация за такива, които са кръстоски.

На тази база откривателите сформират таблици за продължителността на живота на домашните любимци, като я пресмятат от раждането на кучето (нула години).

Във Англия джак ръсел териерите живеят най-дълго - приблизително 12,7 години, следвани от йоркширски териери (12,5 години), бордър коли (12,1 години) и спрингер шпаньоли (11,9 години). За разлика от тях френският булдог има най-кратка дълготрайност на живота - едвам 4,5 години. Това е почти с три години по-малко от други породи с плоска зурла, при които се следи ниска дълготрайност на живота - британски булдог (7,4 години) и мопс (7,6 години). Авторите допускат, че това може да се дължи на огромните опасности за здравето, пред които са изправени разновидностите със характерна форма на лицето.

При всички породи кучета междинната дълготрайност на живота, регистрирана от нула години, за мъжките екземпляри е 11,1 години, четири месеца по-кратка от тази на женските. Любимците, които са били кастрирани, живеят по-дълго (около 12 години за женските и 11,5 години за мъжките) спрямо тези, които не са били подложени на сходна намеса (10,5 години за женските и 10,6 години за мъжките). 

Данните от проучването са оповестени в изданието “Сайънтифик рипортс ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР