Кубинската централна банка съобщи, че банките и обменните бюра започват

...
Кубинската централна банка съобщи, че банките и обменните бюра започват
Коментари Харесай

Кубинското правителство ще купува долари по курса на черния пазар

Кубинската централна банка заяви, че банките и обменните бюра стартират от през днешния ден да купуват долари при курс от 120 кубински песо за $, за колкото се обменят и на черния пазар, съобщи Франс прес. 

В телевизионно обръщение президентката на централната банка Марта Сабина Уилсон Гонсалес уточни, че този курс ще има повече вероятности.

Щатската валута мощно нарастна на черния пазар, откакто през януари 2021 година Куба направи икономическа промяна, с която курсът на $ беше закрепен на 24 песо. През юни продажбата на долари на популацията беше прекратена поради липса на ликвидности.

На неофициалния пазар доларът доближи 124 песо. Вчера щатската валута се разменяше за 115 песо, съгласно самостоятелната медия " Ел Токе " (El Toque), считана за противозаконна в Куба.

На първо време само финансовите институции ще могат да купуват долари.

" Обменният курс от 120 кубински песо за един $ не е уравновесен валутен курс, той служи единствено за пазаруване. Когато стартираме да купуваме и да продаваме, ще бъде въведен уравновесен валутен курс ", съобщи министърът на стопанската система Алехандро Хил. Той посочи, че формалният курс от 24 песо ще остане в действие за вътрешните стопански преводи.

" Тази мярка не се отразява на действието на деловия бранш, обменният курс от 24 песо остава в действие за смесените сдружения, държавните предприятия и за другите финансови интервенции ", посочи министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР