Ку-треска при овце е констатирана на две места в област

...
Ку-треска при овце е констатирана на две места в област
Коментари Харесай

Столичанин се зарази с ку-треска, ял прясно сирене от ферма във Видинско

Ку-треска при овце е установена на две места в област Видин, научи BulNews.bg.
Стадата са в белоградчишкото село Дъбравка и в кулското село Тополовец. Те са открити при инспекции след случай на инфектиран човек. Болният е софиянец, който пипнал заболяването след консумация на прясно сирене от плантация.
Взети са нужните ограничения за неразпространение на болестта.
Доктор Валери Велков, шеф отдел Здравеопазване на животните в Агенцията по храните във Видин разяснява, че болните животни са открити инцидентно.
"От Дъбравка трябваше да пътуват към галерия за животни в Хановер. На инцидентен принцип взехме проба. Има позитивна за ку-треска и германците отхвърлиха партидата ".
Стадото в Тополовец, Кулско е намерено след получена информация, че софиянец е купил неузряло прясно сирене и го е консумирал, след което се разболял от ку-треска и по противоположната връзка е изследвано стадото и една от пробите в позитивна.
"От кърлежи се продава, не е типична за нашия район, обаче заболяват и хора, при консумация на неузряло, прясно сирене или сурово мляко, леко пастьоризирано. Месото след термична обработка не е проблем ", добавя доктор Велков.
Болните животни ще бъдат умъртвени, само че стопаните не получават обезщетение от страната поради болестта. На двете ферми са направени оздравителни проекти. Наложени са карантини за продажба и придвижване на животните, до изясняване не здравния статус, а стадата се следят, разяснява доктор Валери Велков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР