ктомври е в една от най-биоразнообразните гори в умерeния пояс

...
ктомври е в една от най-биоразнообразните гори в умерeния пояс
Коментари Харесай

Земята за леопарда - последното убежище за най-застрашените големи котки в света

ктомври е в една от най-биоразнообразните гори в умерeния пояс – единствено за две седмици всяка година листата се трансформират в златиста и зелена декорация.

Този вододел с повърхност 154 млн. хектара се назовава Амур по името на реката, която е естествената граница на Русия с Китай.


Когато листата окапят, регионът може да наподобява неподвижен, само че в тези гори има близо 3000 типа растения. Тук е и последното леговище за най-застрашените огромни котки в света, по тази причина гората е известна като "земята на леопарда ".

В началото на XX в. ареалът на амурския леопард се е простирал върху обширни региони в рамките на 4 страни, само че в наши дни е редуциран до напълно дребен сектор с повърхност колкото средноголяма административна област в България.

Смята се, че на независимост са останали по-малко от 40 броя и е огромна необичайност да бъдат зърнати.

Камуфлажът им е съвършен за есенния терен на Амур и е главното им оръжие при ловуване. Тъй като едвам 15% от опитите им да заловен плячка са сполучливи, леопардите скриват в бърлогите си недоизяденото животно. Така имат обезпечена храна за по-дълго време.

Вижте повече във видеото на National Geographic.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР