Кризисното състояние на медиите не е само въпрос на финансиранеКато

...
Кризисното състояние на медиите не е само въпрос на финансиранеКато
Коментари Харесай

Иво Христов: Какъв тип информация е… да пием дезинфектант?

Кризисното положение на медиите не е единствено въпрос на финансиране

„ Като приказваме за дезинформация, имаме ли формулировка на дезинформация? ”, споделя Иво Христов
(снимка: Marc Dossmann / European Union 2019 – Source: EP)

„ Онзи, който държи в ръцете си печата „ Дезинформация ”, е изкушен да се трансформира в цензор ”, съобщи българският евродепутат Иво Христов в изявление за рубриката „ Евранет плюс ” по БНР, разяснявайки предлагането до Европейската комисия за основаване на ексклузивен фонд за подкрепяне на медиите.

Мотивацията за основаване на ексклузивен европейски фонд за подкрепяне на медиите е двояка, счита Иво Христов. „ От една страна, е икономическа, защото има действителен отлив на реклами поради спадналата икономическа интензивност. Това неизбежно води до орязване на рекламните бюджети, те са последни по веригата на фирмените разноски. Втората мотивация е политическа – тя се е прихванала и оплела с първата, като смесва тематиката за дезинформацията с тематиката за медийното финансиране. Двете не трябва да се смесват, съгласно мен ”.

За основаването на ексклузивен фонд за подкрепяне на медиите настояха пред Европейската комисия евродепутати от Комисията по просвета и обучение в Екологичен потенциал. Искането бе подкрепено и от редица други евродепутати, за които е значимо да се обезпечи финансова помощ на електронните медии и печата – с причините, че в изискванията на пандемията от Ковид-19 медиите играят решаваща роля в даването на точна информация, изчерпателен разбор и са поръчител в битката против подправените вести.

В изискванията на здравна рецесия приходите от реклама понижават с до 80%. Това е друго обективно събитие, което показват в отбрана на настояването си пред Европейската комисия, уточни Христов и разяснява: „ Като приказваме за дезинформация, имаме ли формулировка на дезинформация? Когато някой каже, че би трябвало да пием дезинфектант, това какъв вид информация е? Според мен е дезинформация. Но някой изобличава ли я? Някой дамгосва ли я, както всекидневно дамгосва изявления на трети страни? Не. ”

Той се притеснява, че „ може да се хлъзнем по нормалната повърхност – да се дадат едни пари, които да бъдат усвоени по уталожени от дълго време канали ”. „ Ако парите се разпределят от държавното управление, у нас те ще бъдат използвани за закупуване на медиен комфорт ”, счита евродепутатът, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

По думите му, достоверната информация е социална нужда. „ Съмнявам се обаче, че тя е въпрос на пари в Европа. Има два метода да се подходи в битката с подправените вести. Най-напред, да се възпитават хората в медийна просветеност. Да могат сериозно да прочетат информацията, да могат да отличат достоверната от недостоверната, да не се поддават на дирижирани психози. Това се учи посредством възпитаване на сериозна мисъл още от учебно заведение. Убеден съм, че това е правилният метод, а не изсипването на средства ”, сподели Христов.
още по тематиката
Верният път, съгласно него, не е основаването на разнообразни нови структури, защото „ оня, който държи в ръцете си печата „ Дезинформация ”, е изкушен да се трансформира в цензор ”.

„ Съмнявам се и дали спешното положение на медиите в изискванията на пандемия е единствено въпрос на финансиране, или е надълбоко закодирано в равнището на независимост на медиите – с взор към положението на медиите в България и други европейски страни ”, разяснява още българският евродепутат.

Според Иво Христов, националният ни проблем е в неналичието на независимост, а не в незадоволителното финансиране на медиите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР