Кризисният щаб по енергетика заседава за първи път с участието

...
Кризисният щаб по енергетика заседава за първи път с участието
Коментари Харесай

Газ има до септември, кабинетът иска преговори с “Газпром”


Кризисният щаб по енергетика заседава за първи път с присъединяване на синдикати, работодатели и браншови организации, откогато беше основан от служебния кабинет при започване на август от служебния кабинет.

Работодателите и профсъюзите желаят пределна цена на газа от 250 лева за мегаватчас. Според тях това е методът да се избегнат банкрути в промишлеността.

Властта разгласи, че доставките на газ за страната ни за октомври към момента не са изцяло обезпечени, за ноември и декември също. Това е и повода служебното държавно управление да желае обновяване на договарянията с “Газпром ” по настоящия ни контракт, който изтича в края на годината. Ето и какви са настройките на бизнесът и работодателите.

“При цена над 250 лева за газа това би означавало затваряне на предприятия ”, сподели Ваня Григорова от КТ “Подкрепа ”.

“250 лева за мегаватчас е пределна цена, над която би трябвало да се търсят благоприятни условия за компенсиране. Нямаме опция на контракта с “Газпром ” в ценово отношение ”, съобщи Васил Велев от АИКБ.

“Всички други възможности на Газпром са няколко пъти по-скъпи ”, добави Григорова.

В момента един мегаватчас газ у нас коства близо 300 лева Според служебния кабинет - за постигането на по-ниска цена е невероятно да не се договаря и с " Газпром " за доставка на невзетите количества по настоящия ни контракт. Очакванията са за тежки и сложни диалози.

“На процедура към този момент е неизбежно да не преговаряме с “Газпром износ ” за обновяване на доставките по този контракт. Предишното държавно управление направиха всички допустимо този контракт да действа доста мъчно и договарянията да са съвсем невъзможни, ние нагнетихме връзките с Русия до краен лимит ”, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Служебният министър през днешния ден не се ангажира по какви цени страната ни може да има газ през зимата.

Страната ни стартира нови договаряния с Азербайджан за спомагателни количества газ. Турски компании също са оповестили планове да ни доставят синьо гориво.

Стратегията на служебната власт била да търси систематични доставки от разнообразни снабдители на оптимална цена.

Трябва да осигурим нужните количества газ за популацията и за бизнеса на едни положителни, търпими цени ”, съобщи служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

От " Продължаваме промяната " разясниха, че диалози с " Газпром Експорт " са водени неведнъж и от предходния кабинет, без резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и в този момент, а зимният сезон следва, настояват още от партията.

Сериозно би трябвало да се прегледат опциите за различни доставки и поръчката за аукциони и търгове се вижда, че не дава предстоящите резултати, сподели Радослав Рибарски, някогашен ръководител на комисията по енергетика в Народното събрание.

Критика към неизбежните договаряния с “Газпром ” насочи някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков.

“Нищо неизбежно не виждам, ще има неминуем арбитраж с “Газпром ” за стотици милиони ”, сподели той.

Интерконекторът от Гърция би трябвало да бъде пуснат в употреба на 1-ви октомври, осведомиха още от Кризисния енергиен щаб.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР