Кризисна трапезария на БЧК заработи в Русе и предоставя храна

...
Кризисна трапезария на БЧК заработи в Русе и предоставя храна
Коментари Харесай

Кризисна трапезария на БЧК в Русе помага на хора без дом

Кризисна столова на БЧК проработи в Русе и дава храна на повече от 40 бездомни. Това заяви шефът на регионалната организация на БЧК в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.

Заради пандемията общественото заведение, което оказва помощ на бездомните повече от 10 години, не работи по общоприетия метод. Хората с нелека орис получават седмични хранителни пакети - самун и консерви. Има организация и всеки ден идват по лист, с цел да няма скупчване.

 Снимка: БТА

Бездомните получават еднократно също топла чорба, чай и сандвичи. " За ноември и декември получаваме финансиране от нашето национално управление. За януари и февруари идната година ще разчитаме на донори. Всеки, който има предпочитание, може да помогне. Не е наложително да е с финансови средства. Може и хранителни артикули ", сподели Ябанозова.

68-годишният Христо Пенчев разчита от седем години на питателните помощи на БЧК. Той споделя, че спи във вила в лозята, оказва помощ на приятел-инвалид. " Много съм удовлетворен от трапезарията, тъй като през зимата е мъчно. Пробвал съм да диря друга работа, само че и аз съм неработоспособен ", изяснява Пенчев.

 Снимка: БТА

Ябанозова изяснява, че през предходната година организирали акция за имунизиране измежду бездомните, като деветима души се имунизирали.

Кризисната столова ще бъде отворена до края на февруари идната година.

Ябанозова разяснява, че по данни на БЧК в Русе има повече от 100 бездомни. Част от тях имат дом, само че са скитащи и живеят в тежки условия.

Унгарците се подредиха на опашки пред огромните лечебни заведения в Будапеща, с цел да се имунизират против КОВИД-19, откакто от през днешния ден Унгария за пръв път предлага опция за имунизация без авансово вписване. Това се случва на фона на ново повишаване в броя на случаите на заразяване, съобщи Ройтерс.

В петък Унгария регистрира рекорден брой новозаразени - 11 289, а през днешния ден регистрира общо 27 209 нови случая за дните от петък до неделя, плюс 392 смъртни случая за същия интервал. Общият брой на умрелите от началото на пандемията в Унгария, чието население е 10 милиона души, е 33 172.

Въпреки че хората се редят на опашки за имунизиране, имунизацията изостава от междинното ниво за Европейски Съюз - със приключена имунизация са към 5,8 милиона.

Миналата седмица държавното управление вкара наложително носене на маски на закрито и съобщи, че ще направи имунизирането против коронавирус наложително за всички работещи в опазването на здравето. Но тези ограничения не са толкоз строги, колкото прикани в сряда Унгарската здравна камара.

Снощи Янош Славик, шеф на най-голямата болница в Будапеща, лекуваща пациенти с коронавирус, съобщи пред частната телевизия ATV, че скоро може да се наложи да бъдат въведени нови ограничения, с цел да се ограничи болестта. Той сподели, че сред 80 и 90 % от пациентите с КОВИД-19, които се нуждаят от интензивни грижи, са неимунизирани, и че интензивното поделение в болничното заведение му е цялостно.

Министър-председателят Виктор Орбан, който през април ще се яви на избори, които се обрисуват като много оспорвани, поддържа внимателен баланс сред въвеждането на строги и непопулярни здравни ограничения и запазването на мощно икономическо възобновяване.

Европа още веднъж се трансформира в епицентър на пандемията - там са половината от новите случаи на заразяване и смъртните случаи в международен мащаб, а митингите в края на предходната седмица в Нидерландия и Белгия против новите ограничавания прераснаха в принуждение.

От през днешния ден в Австрия влезе в действие четвъртото цялостно затваряне на страната от началото на пандемията и в събота десетки хиляди излязоха на митинг против новите ограничения. В Германия се разисква опцията имунизирането против КОВИД-19 да стане наложително.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР