Кризисен екип извърши физическа и документална проверка на столовата на

...
Кризисен екип извърши физическа и документална проверка на столовата на
Коментари Харесай

БАБХ проверява пловдивското училище, в което се натровиха деца

Кризисен екип извърши физическа и документална инспекция на столовата на с портното учебно заведение “Васил Левски " в Пловдив, в която се натровиха учениците. Това сподели доктор Диана Спасова , шеф отдел по храните БАБХ-Пловдив, представена от Агенция " Фокус ".

" Категоричен отговор не може да се каже към този миг, защото резултатите от лабораторните изпитвания не са подготвени. За да бъде изработен разбор, има нужда от софтуерно време, според от търсения патоген. Изследванията от лабораторията могат да излязат минимум от 48 до 72 часа за ешерихия коли, салмонела, а за листерия – след денонощие “, изясни тя.

" Ситуацията е доста сериозна за нас, по тази причина взехме неотложно няколко ограничения. Формира се спешен екип, който неотложно извърши физическа и документална инспекция още през вчерашния ден на място на обекта. Целта на този спешен щаб или екип е да се разпознава повода, довела до тази неприятна обстановка “, добави Диана Спасова.

Тя посочи, че са разпознати  храните, които са получени в столовата, произходът им и методът им на съхранени е. " Разгледани са документите, водени от оператора, стопанисващ столовата, към системата за самоконтрол, оперативни документи със записи по повод софтуерен надзор при подготвяне на храна, персонална хигиена и здраве на личния състав, битка с вредители и хигиена на контактни повърхности, типове употребявани дезинфектанти. Все още инспекциите не престават. Взехме проби и от питейната вода . Опитваме се да обхванем оптимално вероятни разновидности и аргументи, които биха довели до този противен случай “, добави още тя.  

Храната, която се предлага в ученическата трапезария  се е приготвяла на място и се осъществя директно след нейното подготвяне . Обектът не е работил от 30 юни до 1 септември заради почивка на учениците, посочи тя.Последната инспекция на обекта е от февруари и не е намерено нищо неправилно. 

Не са установявани несъответствия в дълъг интервал обратно във време.

Чакат се и резултатите от лабораторните проби.

В сряда стана ясно, че 194 възпитаници са обядвали и вечеряли в стола на спортното учебно заведение във вторник. Вечерта 65 от тях получават признаци на хранително натравяне. Те са възпитаници от 5 до 11 клас. Тази нощ са били признати в болница още четири деца със признаци на хранително натравяне.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР