Кризата с коронавируса доведе до там, че паднаха всички маски

...
Кризата с коронавируса доведе до там, че паднаха всички маски
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов: От COVID-19 паднаха всички маски, но гражданите да си ги носят

Кризата с ковид докара до там, че паднаха всички маски и ние видяхме същинските лица на хората и на здравната система като такава - и те не са по никакъв начин положителни. Този извод направи здравният министър проф. Костадин Ангелов в утринния блок на Българска национална телевизия.

Той изясни, че органите, които наблюдават дали се съблюдават заповедта на министъра е администрацията на лечебното заведения, а контролните органи, които наблюдават за това, са РЗИ, това са органите на НЗОК по места. Заповедта на министъра няма да докара до закъснение на лекуване, тъй като не са неразрешени онкологичните интервенции и интервенциите по неотложност, увери проф. Ангелов за напрежението в онкологичната болница в София, която също отдели кревати за лекуване на ковид.

Аз смятам, че нашите лекари са виновни към пациентите си, означи здравният министър.

Той уточни, че казусът на системата на опазването на здравето е дълголетен, а самата система не е нереформирана. Всичко е вследствие на неизвършени промени или незавършването на промяната, каквато беше стартирана, безапелационен бе проф. Ангелов.

Според него сега не е време за промени и за предприемане на каквито и да било дейности. Основната цел би трябвало да бъде здравната система да работи като едно цяло - колкото и мъчно да е това, каквото и да ни коства, настоя министърът.

Болнични кревати има задоволително, имаме дефицит на лекари и медицински сестри, само че това е обстановката и в Германия, изясни Ангелов, който увери, че ще създадат обаче всичко допустимо системата да работи. За медиците, които са останали в България ще бъдат увеличени трудовите хонорари

Проф. Ангелов не схваща за прехвърлянето на проблемите от едно съсловие на друго съсловие. В Пловдив да вземем за пример рецесията е била решена с помощта на присъединяване на частните лечебни заведения, само че той има забележки към други лечебни заведения. В момента системата диша, увери здравният министър.

Той акцентира, че в областите в страната ще бъдат основани лечебни заведения, които да обслужват единствено пациенти с ковид и такива лечебни заведения, които да обслужват пациенти, които не са с ковид. Болниците се избират и оферират от районните щабове и те би трябвало да предложат решения.

Проф. Ангелов прикани да не се възприема реорганизацията на здравната система от през днешния ден за на следващия ден или със щракане на пръсти. Важното е да имаме задоволително брой болнични кревати, настоя здравният министър и увери, че здравните управляващи имат явен проект за деяние.

На национално равнище няма никакъв дефицит на лекарства, увери проф. Ангелов. Създадена е връзка и логистика за медикаментите. Ако е належащо, ще бъдат включени спомагателни коли от страната, които да придвижват медикаментите до лечебните заведения, посочи той.

Извършването на внезапни дейности в хода на епидемията може да докара до последствия, които са необратими. Ние желаеме в хода на една зараза да създадем законова смяна, само че не може в положение на напън върху здравната система, да бъде осъществявана оценката на въздействието на системата, предизвести проф. Ангелов.

Това, която следи здравният министър в обществените мрежи и в интернет е, че хората всеобщо се лекуват от там и от най-различни източници в общественото пространството. Това е машинация, безапелационен бе Ангелов и прикани хората слушат препоръките на лекарите, а не да се лекуват през фейсбук и през интернет.

Той уточни, че след 14-дневната карантина позитивните пациенти с ковид към този момент не са заразни. Болниците с интензивните отделения и с коронавирус структурите изискват спомагателен ПСР тест след изкараната карантина, изясни здравният министър.

По отношение на зелените коридори за извършването на покупки на възрастните хора, проф. Ангелов означи, че няма време здравните управляващи да се лутат от едно решение в друго, само че би трябвало хората да се дисциплинират и да се опазят. Според него възрастните хора са извънредно дисциплинирани и носят вярно маските.

Във връзка със затварянето на учебните заведения и би трябвало ли да се вземе съществено решение, здравният министър уточни, че в учебните заведения, където има достигната заболеваемост с над 15% и признаци на ковид, учениците излизат в електронна среда. Лично здравният министър поддържа настояването на просветителния министър Красимир Вълчев за носенето на маска и в образователните часове.

Той посочи, че са се подготвили дотолкоз, " доколкото беше допустимо и подготовката е извънредно съответна ". България се оправя, безапелационен бе здравният министър, който счита, че нещата не са изпуснати от надзор.

Проф. Костадин Ангелов благодари на всички медицински експерти и на всички хора, които схващат и съблюдават ограниченията, и лекуват пациентите си. Нека да мислим за ограниченията, тъй като всички дружно можем да победим инфекцията, когато действаме с разсъдък, а не с страст, настоя здравният министър.

В умозаключение проф. Ангелов увери, че българските лекари не са ядосани на никого, а обичат пациентите си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР