Кризата с кадрите в здравните заведения в Пиринско се задълбочава.

...
Кризата с кадрите в здравните заведения в Пиринско се задълбочава.
Коментари Харесай

Кой ще ни лекува?! Кризата с кадрите в болниците в Пиринско се задълбочава! Липсват лекари- специалисти! 

Кризата с фрагментите в здравните заведения в Пиринско се задълбочава. 5-ти месец в болничното заведение в Разлог търсят 13 лекари от съвсем всички специцалности, само че претенденти за работа няма. Всеки месец от здравното заведение възобновяват обявата си, само че свободните места към момента са незаети.

Подобна е обстановката и в МБАЛ Благоевград. В края на декември от болничното заведение оповестиха 19 свободни места за експерти. Търсят се 2-ма анестезиолози, 2-ма акушер-гинеколози, 2-ма експерти вътрешни заболявания, 2-ма кардиолози, 2-ма ортопеди, 2-ма педиатри, 2-ма невролози, 2-ма хирурзи. Обявени са места и за специализанти, само че досега претенденти за работа в най-голямата болница в района -няма. В МБАЛ " Св. Врач " вакантните места за лекари са 8, оповестени от началото на годината.

Кандидати досега няма. Каква е повода попитахме лекари, които работят нон стоп, с цел да не усещат пациентите този изострен кадрови недостиг. Общото мнение бе, че повода е в неприятните условия на труд, които обезпечава българското държавно опазване на здравето и ниското заплащане. Това предизвика отлив на фрагменти към частните здравни заведения и чужбина.

Младите лекари се ориентират към работа в европейски страни, които оферират съответно на труда им заплащане, работи се при положителни условия, а за чужденците-специаисти има голям брой екстри, които ги примамват да изкарват прехраната си и развиват уменията си зад граница. За здравните заведение държавното финансиране не стига да са вършат поправки и подобрят изискванията на труд, а приходите на лечебните заведения зависят напълно от броя на пациентите, като няма пациенти -няма и пари.

Това пък се отразява на възнаграждението на работещите и по този начин с години лечебните заведения страдат от недостиг. Случващото се се отразява и на качественото опазване на здравето. Лекарите, които работят на няколко места на правилото на ротацията, с цел да попълнят неналичията изнемогват физически. В МБАЛ Благоевград има лекари, които с изключение на в отделенията дават наряди и в Спешно поделение, с цел да се обгрижват пациентите. Въпреки многократните претенции за нарастване на финансирането такова няма. Отливът на лекари и медицински сестри и стряскащ, тъй че напълно скоро няма да има кой да ни лекува, в случай че не можеш да си позволиш да си платиш в частно здравно заведение.
П. Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР