Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част Обстановката

...
Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част Обстановката
Коментари Харесай

Обстановката в Бургаско се нормализира, 18 са потърсилите лекар, но са с леки наранявания

Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част

Обстановката след опустошителната стихия в област Бургас към този момент се възстановява. Няма починали хора или тежко потърпевши. 18 са потърсилите лекарска помощ, само че всички са с леки пострадвания, оповестява пресцентърът на регионалния шеф.

Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част. 12 са падналите в региона на Бургас стълбове. Единици са обитаемоте места без ток, като дейностите по отстраняването на повредите не престават без спиране. Аварийните екипи на държавните и общинските институции работят непрекъснато, с цел да може оптимално бързо да се преодолеят компликациите в сериозните сектори. Много доброволци интензивно вземат участие в дейностите по почистването на учебни дворове, детски градини, улици, паркове.

Най-голямо усложнение на спешните екипи основават падналите върху пътната инфраструктура и в учебните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от здания и покривни структури. Много са нанесените материални вреди от паднали дървета и стълбове върху коли и къщи на частни притежатели.

Бедствено състояние е оповестено в две общини – Община Поморие и Община Бургас. Създадена е доста добра съгласуваност сред всички общински и държавни институции за бързото превъзмогване на усложнената конюнктура от бурята.

Според данни на притежателите на лозови масиви ураганният вятър, съпроводен от пороен дъжд и мощна градушка, е унищожил над 1500 дка лозя и овощни градини край Поморие. Щетите на земеделските производители са към 95%, а тонове е унищожената продукция. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях структури. Областният шеф Мария Нейкова се разпореди за незабавно съставяне на междуведомствена комисия, която да огледа и остойности нанесените вреди върху земеделските посеви в Поморийското землище. За да бъдат обезщетени от страната, засегнатите лозари и притежатели на овощни градини, би трябвало в 7-дневен период да подадат заявки в общинската работа по земеделие. Това изискване важи за всички аграрни производители, чиято продукция е развалена или унищожена от опустошителната стихия, без значение в кое обитаемо място се намира.

Областният шеф потърси подпомагане от служебното държавно управление и получи цялостна поддръжка за справяне с рецесията . Министърът на земеделието незабавно се разпореди на горските стопанства, които с човешки запас и техника незабавно се разпределиха и започнаха да почистват и обезопасяват местата, където има паднали дървета. Веднага бяха образувани няколко екипа, които ще посетят засегнатите посеви, с цел да оценят вредите.

Министърът на правораздаването се разпореди повече пандизчии от Бургаския затвор да се включат в почистването на наранени от бурята сектори. Министърът на енергетиката , който персонално посети Бургас, спомага за бързото превъзмогването на компликациите с електрозахранването и възобновяване на техническата електроенергийна инфраструктура. Министърът на вътрешните работи даде инструкции за оптимално подпомагане от всички ведомствени дирекции на министерството с човешки запас, техника и експертиза в най-засегнатите региони.

Предвид забележимите бързи резултати и взетите навременни решения за следващи дейности от институциите всички се сплотиха към това, че Бургаска област е положителният образец в страната по какъв начин би трябвало да си взаимодействат общините и страната , заключават от регионалната администрация.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР