Кризата с COVID-19 удари 79% от микро фирмите у нас.

...
Кризата с COVID-19 удари 79% от микро фирмите у нас.
Коментари Харесай

87% от фирмите у нас са оптимисти за излизането от COVID-19 кризата

Кризата с COVID-19 удари 79% от микро компаниите у нас. Такъв извод вършат социолозите от " Алфа Рисърч " от втората част на изследването си за икономическите и обществени последици от рецесията. Проучването измежду компаниите в България е извършено в интервала 13-22 април 2020 година То обгръща 500 икономически субекта от съвсем всички браншове на производството и услугите.

Резултатите след въвеждане на изключителното състояние демонстрират, че общо 21% от компаниите настояват, че рецесията не им се е отразила изключително, като при 3,5% от тях се следи даже увеличено търсене на техните артикули или услуги, а малко под 2% са се преориентирали към други действия и също се оправят.

56.4% обаче заявяват стесняване на активността, което се движи в интервала 20-50% или 50-90%. 15% заявяват 100% спад на приходите си.

В една пета от фирмите (21.7%), част или всички чиновници са минали на работа от у дома (т.нар. хоум офис), което обгръща 8% от заетите.

18.2% са пуснали чиновници в заплатен отпуск, а 17% - в неплатен. Същевременно, 17.9% от компаниите работят със кратко работно време.

12%, са съкратили част от личния състав, а 9.1% - целия. Големите компании по-често редуцират част от личния състав, до момента в който микро и дребните компании, изключително в сферите, където активността беше неразрешена по силата на изключителното състояние и директно обвързваните с тях бизнеси - доминира съкращаването на целия личен състав, въпреки и той да е единствено от няколко души.

92% поддържат и ползват ограниченията за попречване на риска от болест на работното място.

Проучването на " Алфа Рисърч " пита и по какъв начин бизнесът прави оценка ограниченията на страната в помощ на стопанската система.

По-поляризирано е отношението към мярката, станала известна като 60:40.

59% от компаниите поддържат или утвърждават мярката, против 41% сериозни отзиви. Критиките са главно в посока към още по-висока степен на финансова ангажираност от страна на страната.

Почти две трети дават позитивна оценка на изпълнителната власт. Негативните оценки са двойно по-малко - 34% (21 на 100 по-скоро негативни и 12 на 100 - напълно отрицателни).

Огромното болшинство от компаниите в България (87.7%) са оптимисти, че ще съумеят да излязат от рецесията и да възстановят активността си. 12.3% чакат отрицателен сюжет - ударът за тях е толкоз мощен, че компанията им ще банкрутира. 69.5% се надяват да се възстановят до една година.

Така да вземем за пример, 27% споделят, че рецесията е била за тях късмет да създадат оптимизация на работния развой, която ще запазят и в бъдеще. При 22% се е нараснало използването на електронни услуги. 17% ще продължат да се възползват от гъвкавото работно време. Всяка пета компания възнамерява стартирането на нови артикули, а всяка седма - на нови услуги. 14 на 100 плануват съдействие с други компании за реализиране на по-голяма успеваемост.

Най-сериозният очертаващ се проблем е в неизвестността по отношение на темпа, характера и размера на цялостното икономическо възобновяване след края на изключителното състояние и проектите на националните и европейски институции в тази посока. Изискванията на работодателите са на идващия стадий над обществените ограничения да се надградят доста по-силни и сложни стопански тласъци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР