Критично нисък е броят на медицинските сестри у нас, като

...
Критично нисък е броят на медицинските сестри у нас, като
Коментари Харесай

Ще останем ли без медицински сестри: Сравнение между една германска заплата с тази у нас

Критично невисок е броят на медицинските сестри у нас, като една трета от тях даже са в пенсионна възраст. За това сигнализират от Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Данните от настоящо изследване на „ Индекс на лечебните заведения “ пък демонстрира, че 80% от интервюираните медицински сестри и акушерки са подготвени да излязат на митинг.

Снимка: bTV

Близо 70% от интервюираните експерти по здравни грижи получават сред 800 и 1600 лв. на месец. Голяма част от тях показват, че в лечебните заведения, където работят, не са реализирани минималните заплати по груповия трудов контракт.

Маргарита Игнатова избира работа в чужбина. Тя е в малко градче в Германия и изясни, че освен професионалните условия са по-добри, само че и тези на живот. Тя сподели, че съотносимо с България всичко ѝ харесва повече. От 3 години тя работи в чужбина и съпостави заплатите на медиците там и у нас.

Снимка: bTV

В България дамата взима чисто с клинични пътеки към 800 лева, като се е случвало да се грижи и за 34 пациенти на промяна. В Германия тя сподели, че заплатите съгласно района са разнообразни. В нейния са към 3500 евро бруто.

Организира се и автошествие

Повече от половината интервюирани у нас са показали, че поради кадровия недостиг нямат задоволително време за пациентите си. 33% от медицинските сестри се грижат за повече от 20 пациенти на промяна, като близо половината от тях показват, че се грижат даже за повече от 30 души.

Ниското възнаграждение и недобрите условия на труд са част от аргументите, приблизително по към 1000 медицински сестри, акушерки и лаборантки да напущат страната и да търсят по добра реализация в чужбина. Така у нас, броят на медицинските сестри е намалял двойно за последните 20 години, а междинната им възраст е 53 години.

Протести има и в други градове

Маргарита изясни и че всяка здравна сестра в Германия има асистент. Те се грижат за към 8 пациенти на промяна. Не мисли да се връща скоро в България, тъй като желае детето ѝ да живее добре.

Вижте още във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР