Критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода, съобщи

...
Критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода, съобщи
Коментари Харесай

Главният прокурор напомня, че надзирателите в затворите са малко

Критично е съотношението сред надзиратели и лишени от независимост, заяви прокуратурата за резултатите от последната си инспекция.

Това е установила инспекцията по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров в местата за отнемане от независимост за броя на пандизчиите и числеността на надзорно-охранителния състав във всеки затвор и затворническо общежитие в страната.

Това е изключително тревожно в затворническото общежитие от открит вид в Плевен, където един надзорник се пада на 102-ма лишени от независимост, също и в Пловдив (1:97), Стара Загора (1:84).

В предлагането до министъра на правораздаването Цецка Цачева основният прокурор е показал, че такова съответствие основава предпоставки за ненадеждна защита на местата за отнемане от независимост. Цацаров предлага да бъде одобрен норматив за оптимално съответствие на числеността на надзирателите по отношение на лишените от независимост, да се попълнят незаетите щатни длъжности в системата на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и да се провиснал нови щатове за обществени служащи и психолози в местата за отнемане от независимост.

Тази инспекция не е първа, а поредна и установените недостатъци са систематични, написа основният прокурор до министър Цачева. Той припомня, че прокуратурата е алармирала за проблемите в пандизите и затворническите общежития и през 2015, и през 2016 година с писма от основния прокурор до съответните министри на правораздаването – Екатерина Захариева и Христо Иванов.

Цацаров се е срещнал с ръководителите на Синдиката на чиновниците на пандизите в България (ССЗБ) Христо Илков и изрази вяра за оптимално и скоростно решение на насъбраните проблеми, взаимно с всички способени институции и с дейното подпомагане на работещите в Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР