Кристина Иванова е директор за България и вицепрезидент Операции на

...
Кристина Иванова е директор за България и вицепрезидент Операции на
Коментари Харесай

Кристина Иванова, TELUS: Нямаме дори техническа възможност да блокираме Facebook профили

Кристина Иванова е шеф за България и вицепрезидент " Операции " на TELUS International за Европа. Отговаря за интервенциите на компанията в 17 страни от континента, които обслужват пазари в целия свят. Част е от екипа на TELUS International от 16 години, през които е заемала разнообразни управителни позиции, свързани с ръководството на оперативните екипи и постигане на най-високо равнище при обслужване на клиенти. Част е и от управителния съвет на фондацията на TELUS International в България, която поддържа дела в сферите на обучение, опазване на здравето и околна среда. Общо в България TELUS International има 4500 чиновници, а световно - близо 70 хиляди в 28 страни. " Капитал " беседва с нея откакто медиата BIRD разгласява във Фейсбук страницата си обвинявания към компанията поради модерацията на Фейсбук, дружно с персонални профили на чиновници на компанията и ултиматум към тях да станат " информатори " или да се " срещнат с националната обич ". Повече по тематиката можете да прочетете в публикацията.Повод за диалога е информацията, че част от процеса на модерация в постовете на български във Фейсбук се прави от чиновници на Telus, евентуално в друга страна с огромна българска емигрантска общественост. Тяхната работа не включва взимането на финални решения, а слагането на оценките, въз основа на които се взимат решенията за модерация.
Преди да се появи обявата на BIRD, те свързвали ли са се по някакъв метод с вас? Това е първият ни допир с тази организация. За нас това беше безусловно изненадваща обява. Всеки, който е желал да зададе своите въпроси и да разбере какво прави TELUS International е имал тази опция. Според мен, тук би трябвало първо да се изясни какво съставлява аутсорсинг промишлеността в България. Аутсорсингът значи, че по света има други компании, които са експерти в техния бизнес - производители на коли, на игри, на каквото се сетите. Те изнасят към компании като нашата част от услугите си - може да е поддръжка, може да е счетоводство, може да са човешки запаси. Това сме ние. И бихме се радвали да отговорим на всевъзможни въпроси, свързани с това по какъв начин действа аутсорсинг промишлеността.
Каква беше вашата реакция, когато прочетохте обявата?
- Аз желаех и към момента желая да създадем един диалог, който да стъпва на истина и обстоятелства. Тази обява стъпва на едни напълно погрешни изказвания - неща, които някой някъде е решил и просто е споделил. Това не ги прави нито истина, нито обстоятелства. Имаше изказване, че ние блокираме профили, което е извънредно погрешно изказване. Ние нямаме даже техническа опция да вършим нещо такова. Имаше изказване, че всички в тази компания работим на български език, което е извънредно погрешно изказване.

Ако позволите, да се върна на аутсорсинг промишлеността - тя се развива толкоз сполучливо в България не поради друго, а тъй като тук има доста хора, които приказват непознати езици. Нито една световна организация или компания не идва в България, с цел да търси поддръжка на български език. Това се случва поради отличното притежаване на непознати езици в България. От общо 4500 души, които работят сега в TELUS International в България, тъкмо 86 работят на български език. От тях 48 са на цялостен работен ден. Тези 48 души работят разнообразни неща за седем разнообразни компании. На нас българският език не ни е главен като целева група клиенти.
Реклама
Това са извънредно погрешни изказвания. Имаше изказване, че вършим съветска агитация. Ами какво да ви кажа - изрично се разграничаваме от сходно изказване. Нито сме обвързани с съветското държавно управление, нито с което и да било друго държавно управление по света. Ние сме безусловно самостоятелна, обществено търгувана компания.

Също по този начин по никакъв метод не сме посланичество на нито една компания, с която имаме подписан търговски контракт. Ние имаме над 50 клиента и не сме посланичество на нито един от тях. Не сме тяхно звено, не сме отделение, не сме посланичество. Ние имаме търговски контракти с тях за услугите, изнесени към нас.

Друго погрешно изказване - че " Колпойнт Ню Юръп " ЕАД няма нищо общо с TELUS International. Едната компания аутсорсвала на другата. Това не знам по какъв начин да го разясня, тъй като ние сме една и съща компания. Юридическото сдружение " Колпойнт Ню Юръп " ЕАД е благосъстоятелност на TELUS International. Това е една и съща компания. Всеки човек, който желае да го ревизира, може да го направи - отваря Търговския указател и вижда датата на придобиването, 2016 година, договорка за 100% от капитала. Няма по какъв начин да се твърди, че TELUS International аутсорсва услуги към някаква друга компания, " Колпойнт Ню Юръп ". И някой споделя " а какво споделя канадската компания " - ами ние сме канадската компания. Това е едно и също нещо. Юридическото лице е " Колпойнт Ню Юръп ", комерсиалната марка е TELUS International. Това не е метод на осъществяване на активност, чужд за България или нещо, което да е неясно.

За нас, канадската компания, това е неприемливо. Лични данни на наши чиновници да се изкарват със опасността " или ни ставате информатори, или ще срещнете националната обич ".
Реклама Имаше още едно изказване: че сте получавали финансиране от страната по времето на третото държавно управление на Бойко Борисов. Вярно ли е то?
- Не. Също неправилно е схващането, че всяко едно заплащане на страната е по Закона за публичните поръчки. Въпросното заплащане е изцяло законно и то е осъществено по Закона за стимулиране на вложенията. Ние сме вложител клас А, има публично питане към Министерството на стопанската система и промишлеността, които също удостоверяват публично, че сме кандидатствали за възобновяване на осигурителни заплащания, които са утвърдени и са направени съответните преводи. Преведените суми са на обща стойност 1.4 млн. лева - възобновени осигуровки поради държавната политика за стимулиране на вложенията. Това може да се ревизира в министерството. Ако се търсеше истината, този въпрос можеше да бъде заложен към тях. Няма значение кое държавно управление е било на власт и коя е компанията. Има редица други компании, които са се възползвали от тази същата стратегия. В това няма нищо неприятно - страната подтиква вложения.
Имаше ли реакция от централата в Канада?
- Да, изненада. Може би от дистанцията и другата просвета, само че първоначално беше изненада по какъв начин е допустимо такова нещо и по какъв начин е допустимо толкоз доста погрешна информация да бъде оповестена от публицисти в България, без никой да ревизира даже общодостъпната такава. Дали " Колпойнт " е TELUS, това е изцяло проверимо. Изненадаха се, само че от централата застанаха зад нас изцяло и се опитваме да разгадаем тази обстановка по най-благоприятния метод. Подкрепата е най-много за нашите чиновници, които понасят негативите на тази история.
Имаше ли реакция от страна на Meta, т.е. Фейсбук?
- Вярвам, че всеки следи какво се случва в България, всеки следи когато името му бъде упоменато, тъй че да е наясно какво се случва. Дали ще има тяхна реакция, това не зависи от нас. Няма по какъв начин да се чака, че в качеството си на сътрудници на нашите клиенти, бихме дали отговор от името на който и да било.
От общия брой чиновници на TELUS International в България, какъв брой от тях работят по планове за Фейсбук?
- Единственото, което можем да споделим е обществената информация, която беше оповестена още при подписването на контракта ни през 2019 година (б.а. - ). Но още един път желая да подчертая, че това е единствено един от нашите 50 клиента в България и по брой чиновници въобще не е най-големият.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР